Тим часом адвокати родин Небесної Сотні, представники громадськості та низки правозахисних організацій звернулися з відкритим листом до Генерального прокурора Ірини Венедіктової. Вони вважають, що дії прокурорів у цій справі замість обвинувачення спрямовані на виправдування судді.

«Голос України» звернувся по ексклюзивний коментар до адвоката одного з автомайданівців Романа Маселки. Як повідомив нам пан Роман, Віктор Кицюк — один із перших суддів, якому ще у 2014 році повідомлено про підозру у винесенні завідомо неправосудних рішень щодо учасників поїздки до маєтку Віктора Януковича в Межигір’ї. «Тоді за протоколами до суду потрапило 600 справ, 300 рішень було винесено. Серед таких був і мій клієнт автомайданівець Михайло Черкасенко. Звинувачення проти нього базувалося на тому, що він нібито не зупинився на вимогу працівників ДАІ. Утім, у суді він надав неспростовні докази, що в цей час він перебував зовсім в іншому місці, проте ані свідків, ані решту доказів суддя Кицюк слухати не захотів».

Варто також зазначити, каже Роман Маселко, що сама ця справа потрапила до судді з втручанням в автоматизовану систему документообігу суду.

За словами Романа Маселки, під час розслідування було встановлено, що колишні керівники одного київського райвідділу ДАІ давали вказівки своїм підлеглим складати фальшиві протоколи на учасників поїздки «за списками» під страхом звільнення. Але прокурор, який вів донедавна справу судді, коментує далі Роман Маселко, такі докази не взяв до уваги, а отже, і ключових свідків у справі вирішив не викликати та не допитувати.

«Тобто прокурор заради пришвидшення розгляду справи та забезпечення виправдувального вироку свідомо відмовився від дослідження важливих доказів», — каже пан Роман. Він також розповів, що нині цей прокурор пішов на підвищення і вже працює в Генеральній прокуратурі.

Справу ж судді хочуть завершити найближчим часом. «Логіка таких дій цілком зрозуміла. Використовуючи рішення КС про неконституційність статті 375 Кримінального кодексу, Віктор Кицюк хоче отримати виправдувальний вирок. Але
12 грудня 2020 року ця норма втрачає силу, і тоді справу потрібно буде закривати. У разі ж виправдувального вироку через відсутність складу злочину Кицюк зможе повернутися до здійснення правосуддя та матиме  право на багатомільйонні компенсації з бюджету», — стверджує Роман Маселко.

Тому підписанти звернення вимагають від Генерального прокурора негайно відреагувати на такі дії прокурорів.