Як і прогнозувалося перед виборчою кампанією, очільники міст і селищ захистили свої посади й були переобрані. А багатьох кандидатів у депутати від політичних партій від поразки не зуміли захистити «партійні парасольки».

В Одеській області міста Подільськ, Ізмаїл, Рені, Южне, Білгород-Дністровський, Балта, Біляївка традиційно є сильними й упевненими під час вирішення поставлених перед ними завдань. Сильними вони є завдяки сильній руці керівника — міського голови.

А кожен з них у регіоні — політична фігура, про яку прийнято говорити «важковаговик». Взяти, приміром, очільника міста Подільськ (колишній Котовськ) Анатолія Іванова. Йому 72 роки, і 33 з них він очолює міську громаду. Кабінет міського голови вперше він зайняв ще в часи СРСР.

Серед кандидатів у Подільську четверо були висунуті політичними партіями, ще четверо вирішили йти самовисуванцями. Серед останніх був і нинішній міський голова. До слова, на попередніх виборах він переміг, будучи кандидатом від «Партії регіонів». За підсумками виборів Анатолій Іванов набрав 30,54 відсотка від загальної кількості виборців і значно випередив кандидата від політичної партії «Слуга народу», який посів друге місце.

А нинішній міський голова Ізмаїла 55-річний Андрій Абрамченко вигравав вибори 2010 року (партія «Сильна Україна»), 2015-го («Блок Петра Порошенка»), а цього разу вирішив змінити партійний прапор і балотувався від політичної партії «Слуга народу». За нього проголосувало 87 відсотків виборців, які взяли участь у волевиявленні. Це — найвищий результат в Одеській області. До речі, Абрамченко на попередніх виборах здобув перемогу з результатом 94,5 відсотка. Досі цей результат у регіоні ще ніхто не перевершив.

Ізмаїльцям, імовірно, імпонує біографія їхнього багаторічного міського голови. Він — корінний ізмаїлець, 1986 року закінчив Ленінградське вище зенітно-ракетне командне училище, де здобув кваліфікацію інженера з експлуатації радіоелектронних засобів. 1991-го закінчив вищі курси військової контррозвідки КДБ СРСР у Новосибірську. У 1986—1993 роках — служба в середньоазіатському військовому окрузі, потім робота в міністерстві національної безпеки Молдови.

Ізмаїл, до слова, став єдиним містом в Одеській області, де сформовано монобільшість — абсолютну перемогу на виборах до  міської ради здобула партія «Слуга народу». Політсила має 29 мандатів. Ще дев’ять депутатів від ОПЗЖ також змогли пройти до міської ради. Така-от незвична політична конфігурація склалася в Ізмаїльській міськраді.

У місті Южне нинішній міський голова Володимир Новацький набрав 71 відсоток голосів і випередив вісьмох суперників. Балотувався від політичної партії «Слуга народу». Цю посаду він обіймає вже 14 років. Раніше перемагав, будучи представником «Народної партії».

Перед виборами визначився з політичною орієнтацією й міський голова Біляївки Михайло Бухтіяров, котрий очолює місто з 2002 року. За нього проголосували 61,71 відсотка виборців. На попередніх виборах він перемагав як самовисуванець.

Самовисуванець 36-річний Сергій Мазур переміг на виборах міського голови Балти Подільського району Одеської області.

Мазур є головою Балтської ОТГ і керує містом з 2010 року.

За нього проголосували 71,1 відсотка виборців — 6 567 осіб. Найближча конкурентка міського голови — Людмила Антонова від «Батьківщини» — набрала 14,8 відсотка голосів.

Сьогодні, коли аналізуються підсумки місцевих виборів в Одеській області, є всі підстави стверджувати, що кандидати-самовисуванці впевнено лідирують серед переможців на посади міських і сільських голів.

У Березівці, Кілії, Вилковому, Теплодарі, інших містах і населених пунктах самовисуванці здобули впевнені перемоги над суперниками, яких висували політичні сили.

Кандидати-самовисуванці значно випередили на виборах своїх суперників з політичних партій ОПЗЖ, «Слуга народу», «Європейська солідарність», БЮТ, «Наш край», «Українська морська партія Сергія Ківалова». Здавалося б, є підстави для того, щоб виконувати передвиборні обіцянки й активно працювати на поліпшення комфортності життя виборців. Але попереду — п’ять років напруженої роботи. А вони легкими не будуть — неминучі конфлікти з депутатами, обраними від політичних партій. До речі, перший такий конфлікт уже стався в місті Южне. Там депутати-партійці зірвали другу сесію міської ради, не прибувши на пленарне засідання. Своє рішення вони пояснили просто — з ними не погодили порядок денний.

Слідом за Южним в епіцентрі партійно-депутатського скандалу опинився колишній кандидат на посаду міського голови від партії «Слуга народу», народний артист України Олег Філімонов.

По суті, це найвідчутніший удар по престижу пропрезидентської партії. Адже в цій ситуації одразу стає зрозуміло, що політична партія обрала як кандидата на пост міського голови Одеси дуже непідготовленого й водночас занадто самолюбивого й амбітного претендента. Тим паче що Філімонов був першим у партійному списку в міськраду. Боротьба за посаду міського голови — тема особливого звучання. І її буде продовжено в наступній публікації, де ми розкажемо про протистояння Геннадія Труханова й Миколи Скорика — нинішнього одеського міського голови й народного депутата України.

Одеса.