Про це повідомив заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов в інтерв’ю ZN.UA.

«Наслідки збройного конфлікту зобов’язують знаходити нові інструменти. Знову-таки, звернувшись до міжнародного досвіду й проаудувавши наші справи, ми вийшли на низку проблем. Наприклад, не завжди оперативно фіксувалися факти по гарячих слідах і не було стандарту правової оцінки злочинів, у тому числі для можливості розгляду кейсів у міжнародних інстанціях» — сказав він.

За словами Мамедова, планується створити мобільні групи, до складу яких входитимуть прокурор, слідчий, а в окремих випадках і експерти — судово-медичні, балістики, екологи і представники Міноборони. Вони фіксуватимуть грубі порушення міжнародних гуманітарних норм, прав людини, які мали місце в певний період часу на конкретній території. Ідеться про визволені території в 2014—2015 роках. «Незважаючи на те, що минуло понад п’ять років, на місці подій можуть бути докази, що мають значення для розслідувань, свідки й жертви, які допоможуть відновити хронологію подій», — пояснив заступник Генпрокурора.

Мамедов уточнив: нині розглядають варіант створення шести таких груп терміном дії на півроку і з розподілом їх роботи за територіальним принципом. Наприклад, одна група — Авдіївка—Красногорівка—Мар’їнка Донецької області, друга — Маріуполь тощо.