Ця стратегія допоможе зрозуміти, як розвивати власний видобуток не тільки групі «Нафтогаз», а й всій галузі, та дасть зрозумілі орієнтири розгортання політики держави у видобутку газу.

Найбільші українські газові родовища, такі як, наприклад, Шебелинське, були відкриті ще в 60-х роках минулого століття. Найпотужніший видобуток газу припав на 70-ті роки. Зараз і Шебелинське, і інші традиційні родовища вже майже виснажені. Внаслідок цього вже найближчі роки кількість свого газу в країні буде зменшуватися, якщо не почати роботи за новими напрямами.

Стратегія, яку розробляє Нафтогаз, покликана виокреслити ці напрями. Важливим учасником реалізації є держава. На недавній презентації Економічного аудиту України Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що збільшення розвідки та видобутку корисних копалин є одним з векторів розвитку України на наступні 10 років. Лише після цього можна буде розраховувати на припинення імпорту вуглеводнів, що дозволить Україні стати енергонезалежною.

У своїй стратегії Нафтогаз планує сфокусуватися на таких ключових напрямах:

* дорозвідка діючих і нових (грінфілдів) родовищ;

* освоєння покладів газу у щільних породах;

* дослідження Чорноморського шельфу;

* інтенсифікація робіт на великих глибинах;

* дослідження перспектив Карпатського регіону;

* розробка перспективних ділянок в межах угод про розподіл продукціі, укладення яких наразі триває.

У портфелі Нафтогазу близько 20 родовищ, де є перспективи видобутку газу у щільних породах. Для пілотного проєкту у цьому напрямі було обрано освоєння Святогірського родовища, яке знаходиться у Харківській області. Його видобувні запаси складають більше 50 млрд м3. Зараз на родовищі проводиться буріння нових розвідувальних свердловин.

— Ідея освоєння Чорноморського шельфу є дуже слушною і правильною. Прикладів такого освоєння надр є у світі багато, особливо в умовах невеликих глибин моря. Група Нафтогаз може стати надійним партнером держави у питанні забезпечення необхідною експертизою проєктів і досвіду залучення міжнародних інвестицій. Шельф може стати вагомим джерелом енергоресурсів при ефективній реалізаціі проєктів, — зазначив Олександр Акульшин, член Експертноі  ради, заступник Голови правління з науковоі  роботи Українського нафтогазового інституту, доктор технічних наук.

За попередніми оцінками, поклади газу на українській частині Чорноморському шельфі становлять близько 1,7 трлн м3. Але щоб почати використовувати цей потенціал, треба вирішити найнагальніше питання — розблокувати доступ для роботи Нафтогазу на Чорноморському шельфі.

Карпатський регіон може дати ще близько 100 млрд м3 газу. Це також складний проєкт для Нафтогазу, оскільки має складні умови гірських сейсмічних робіт та буріння. Нові родовища та свердловини в Карпатах можуть принести не тільки кубометри газу, але й розвиток регіону, оскільки видобуток газу - це податки в місцевий бюджет, створення нових робочих місць в суміжних галузях для розгортання інфраструктури видобутку газу.

Розвідка і видобуток газу є дуже дорогими, ризикованими та довготривалими процесами. Від моменту отримання ліцензії до отримання першого газу може пройти від 2 до 7 років. Тож в цих процесах важливою є зацікавленість та активна залученість органів державної влади до прискореного прийняття рішень щодо надання ліцензій, а також створення сприятливого законодавчого середовища для досягнення енергонезалежності України.