Тому депутати працювали стоячи, а голосували руками.

Новообраний міський голова Андрій Садовий (на знімку) назвав це зібрання узурпацією влади, що буде оскаржено в суді. Він не міг бути присутнім, бо ще офіційно не затверджено результати голосування у другому турі.

На сесію прийшли депутати від «Європейської солідарності», «Свободи» і «Варти» — вони зібрали кворум і прийняли присягу. Проігнорували представники «Самопомочі» й «Голосу».

Як поясний голова фракції «Європейської солідарності» Петро Адамик, ТВК після скарг депутатів ухвалила провести сесію 24 листопада на основі Закону «Про місцеве самоврядування», де зазначено: «Перша сесія новообраної сільської, селищної, міської ради скликається відповідною територіальною комісією не пізніше як через два тижні після реєстрації новообраних депутатів в кількості, яка забезпечує повноважність складу ради».

Якщо міський голова ще не зареєстрований, то рада обирає тимчасову президію з числа депутатів. Вони тимчасово головують на засіданнях замість секретаря ради.

Міський голова Андрій Садовий висловив сподівання, що суд визнає цю сесію незаконною і встановить справедливість.

У Львові створилася патова ситуація. Після прийняття депутатами присяги міський голова втрачає повноваження, а хтось має керувати містом?

«Згідно із законодавством це може робити секретар ради. Та за законом пропонувати кандидатуру секретаря ради має міський голова. І тут рішення територіальної виборчої комісії вступає в суперечність із законом, із здоровим глуздом», — прокоментував Андрій Садовий.

Сесія розпочалася, депутати обрали тимчасову президію із членів всіх фракцій. Суд тим часом розглядав питання про легітимність першої сесії Львівської міської ради.

Лідер фракції «Європейська солідарність» Петро Адамик заявив: якщо суд прийме інше рішення, то депутати його виконають в першу чергу.

Жодних земельних чи майнових питань вони не розглядатимуть, і ніхто не буде виставляти на посміховисько місцеве самоврядування у Львові. Депутатська більшість, яка зібрала кворум, вважає, що діє за буквою закону. Новообраний міський голова іншої думки, бо на кілька днів він випадає з процесу управління містом.

Протягом десяти днів президія напрацює порядок денний і скличе нове засідання, на якому після оголошення результатів голосування міський голова складе присягу.

Поки що очевидно, що міському голові Андрію Садовому нелегко доведеться працювати четверту каденцію, бо він із «Самопоміччю» опинився в меншості.

Вл. інф.

Фото Львівської міськради.