А також підтримав рішення Блаженнішого Архієпископа Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостома ІІ про визнання Православної церкви України, про що повідомляється в оприлюдненому Синодом комюніке. Таким чином, де-юре завершено процедуру визнання нового — автокефального — статусу ПЦУ Кіпрською православною церквою, розпочату раніше.

Нагадаємо, що 24 жовтня Хризостом II під час Божественної літургії у монастирі Богородиці Хрісороятісса, що у м. Пафос, пом’янув у Диптиху ім’я митрополита Київського та всієї України Епіфанія як Предстоятеля автокефальної Православної церкви України. Напередодні глава Кіпрської церкви повідомив Вселенського патріарха про визнання ПЦУ. З рішенням Хризостома II не погодилися чотири кіпрські ієрархи, тісно пов’язані з РПЦ. Вселенський патріарх Варфоломій І в ефірі радіостанції PIK заявив, що ті ієрархи Кіпру, які виступають проти рішення свого Предстоятеля визнати автокефалію ПЦУ, роблять це не з церковного інтересу, а навпаки, через байдужість та служіння чужим цілям.

Митрополит Кікський Никифор (ключовий ієрарх з промосковської опозиції визнанню ПЦУ) заявив після засідання Синоду, що рішення про визнання ПЦУ було прийнято 10 голосами проти 7. Водночас Синод заявив, що чекатиме на широке обговорення із загальною участю, щоб подолати «кризу, яка загрожує розколом Церкви Христової».

Раніше до рішення Вселенського патріархату про визнання Православної церкви України приєдналися дві помісні церкви — Елладська церква й Олександрійський патріархат.

«Тепер уже дві помісні церкви — Грецька і Кіпрська — разом створили прецедент для визнання ПЦУ іншими помісними церквами. Згідно з цією моделлю визнання, ініціативу бере Предстоятель, який починає поминати Предстоятеля ПЦУ за Літургією, а Синод підтримує цю ініціативу свого голови. Сподіваюся, за цією моделлю невдовзі й інші помісні церкви визнають ПЦУ. Ну а ті, хто за цей час розвинув лише одну реакцію: розривати відносини — тепер реально ризикує опинитися в повній ізоляції», — прокоментував подію відомий богослов архімандрит Кирило (Говорун).

Водночас Синод РПЦ заявив про неможливість поминання імені Архієпископа Хризостома в диптихах, молитовного та євхаристійного спілкування з ним, а також співслужіння з тими ієрархами Кіпрської церкви, які вступлять в церковне спілкування з ПЦУ.

Тим часом митрополит Епіфаній очолив рейтинг довіри до ієрархів українських церков. За результатами опитування Центру Разумкова, що були оприлюднені 25 листопада 2020 р., Предстоятелю ПЦУ довіряє 44,3% громадян. Це найвищий показник довіри серед усіх очільників українських церков. Високий рівень довіри до Предстоятеля ПЦУ спостерігається в усіх регіонах України (захід — 68,3%, центр — 44,4%, південь — 38,2%, схід — 25%). Саме Предстоятель ПЦУ за даними різних соціологічних опитувань вже другий рік поспіль очолює рейтинг довіри українців до ієрархів церков у нашій країні. Крім того, церква продовжує утримувати одну з перших позицій за рівнем суспільної довіри серед суспільних і політичних інститутів (поряд з волонтерськими організаціями і Збройними Силами). Дослідження «Релігія і церква в українському суспільстві: 2000—2020 рр.», проведене Центром Разумкова з 1 по 8 жовтня 2020 р. за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, здійснювалося в усіх регіонах України, за винятком АР Крим та тимчасово окупованих районів Донецької і Луганської областей. Опитано 2 020 респондентів віком від 18 років.