Директором департаменту охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації, згідно з розпорядженням голови Луганської обласної державної адміністрації — керівника обласної військово-цивільної адміністрації, призначений Юрій Стогнієв (на знімку). Раніше він обіймав посаду виконувача обов’язків директора зазначеного департаменту.

Розповідаючи про стан роботи закладів охорони здоров’я вторинної та третинної ланок у нових умовах фінансування, Юрій Стогнієв, зокрема, сказав:

— Із квітня цього року розпочався другий етап медичної реформи. Процес трансформації фінансування медичної галузі Луганщини був позначений підписанням договорів Національною службою здоров’я України із закладами спеціалізованої медичної допомоги.

Більша частина лікувально-профілактичних закладів Луганської області перейшла до стандартів, передбачених реформою, й отримує кошти за прямими договорами з НСЗУ. Тепер, образно кажучи, гроші ходять за пацієнтом у поліклініці, лікарні та інших спеціалізованих закладах, тобто лікарні отримують гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту.
Загалом заклади охорони здоров’я області вторинної та третинної ланки підписали з НСЗУ 110 договорів на загальну суму 1,223 млрд грн.

За словами Юрія Стогнієва, початок другого етапу медичної реформи й упровадження нової моделі фінансування закладів охорони здоров’я за програмою державних гарантій збігся у часі з поширенням COVID-19. У зв’язку з цим закладами охорони здоров’я області було укладено договори з НСЗУ для лікування хворих на коронавірус.

Для надання всебічної якісної медичної допомоги мешканцям області, організації та підтримки обласних закладів охорони здоров’я було затверджено Регіональну програму розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я та надання населенню медичних послуг понад обсяг, передбачений програмою державних гарантій медичного обслуговування населення на 2020—2022 роки.

«Особливу увагу у програмі приділено питанням фінансування медичних закладів в умовах децентралізації та адміністративної реформи. Новоствореним громадам доручено вжити всіх заходів для повноцінного функціонування закладів охорони здоров’я, забезпечення якісними медичними послугами мешканців області. Це можна здійснити за рахунок надання фінансової підтримки, придбання медичного обладнання, яке дасть лікарням змогу укладати договори з НСЗУ з метою фінансування лікарень», — сказав директор департаменту охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації.

Фото автора.