Яких саме категорій громадян стосується підвищення, розповіла начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Донецькій області Наталія Рад (на знімку).

— З 1 грудня 2020 року, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 1 712 до 1 769 гривень, — зазначила Наталія Рад. — Виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму, збільшені мінімальні розміри пенсії за віком за наявності необхідного страхового стажу. Щодо пенсій, призначених до 1 жовтня 2011 року, страховий стаж має становити 20 років у жінок і 25 років у чоловіків. А для пенсій, призначених після 1 жовтня 2011 року, страховий стаж має бути 30 років у жінок і 35 років у чоловіків.

Збільшені також з грудня 2020 року: мінімальні розміри пенсій з інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника; мінімальні розміри пенсійних виплат шахтарям, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи; пенсії, які нараховуються згідно із Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною».

Відбулися й підвищення, передбачені Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань». Також зросли суми щомісячної державної адресної допомоги особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та на догляд особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій.
З 202,70 гривні до 218,90 гривні підвищено розмір надбавки особам, які мають статус «Почесний донор СРСР», «Почесний донор України».

Розмір максимальної пенсії з 1 грудня збільшиться з 17 120  до 17 690 гривень.

Начальниця Головного управління ПФУ в Донецькій області зазначила, що перерахунок у результаті збільшення прожиткового мінімуму проводиться автоматично, й тому не потребує особистого звернення жителів до органів Пенсійного фонду України.

Загалом на перераховані пенсії, що виплачуватимуться з 4 грудня, спрямовано 42,6 млн гривень.

Фото Головного управління ПФУ в Донецькій області.