За даними системи моніторингу РНБО, за добу найбільша кількість підтверджених випадків коронавірусної хвороби в Києві (1364), Запорізькій (1060) і Одеській (935) областях.

МОЗ повідомляє, що в четвер завантаженість ліжок пацієнтами з коронавірусом і підозрою на COVID-19 не перевищувала 50% у 17 областях України.

Система охорони здоров’я України не витримає, якщо водночас будуть зайняті до 40 000 ліжок у лікарнях, які підготовлені для хворих на COVID-19, — і для запобігання колапсу доведеться запроваджувати жорсткий карантин. Про це в телеефірі заявив голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький. Народний депутат уважає, що карантин вихідного дня «не дав очікуваних результатів», і за останній тиждень у стаціонарах було зайнято вже до 28 000 ліжок з 52 000 (за інформацією МОЗ) доступних. Раніше Радуцький висловив думку про те, що локдаун треба запроваджувати щонайменше на три тижні, інакше він не буде ефективний.

Днями секретар РНБО Олексій Данілов поінформував журналістів про стовідсоткову неминучість жорсткого карантину. Нині влада визначається з датою його старту. Найімовірніше це буде локдаун під різдвяну ялинку (з 24 грудня). Принаймні рішення ухвалює Кабмін, і уряд зобов’язаний повідомити населення за тиждень до початку карантинної «цілковитої тиші».

При повному карантині працювати можна буде тільки дистанційно (крім зайнятих у критичних сферах — АЕС, медзаклади, аптеки, продуктові магазини і т. д.), закриваються ТРЦ, скасовуються усі розважальні заходи, зупиняється транспорт (крім службового). За словами Радуцького, повинні діяти також обмеження на скупчення людей навіть на вулиці. А от тому, хто в цей час захоче відпочити за кордоном (зважаючи на «ковідну» ситуацію в інших країнах), перешкод не буде. У Кабміні заявили: у разі локдауну міжнародне сполучення не закриють, як це було навесні.

Переживши експеримент карантину вихідного дня, який, схоже, лише міністр охорони здоров’я Максим Степанов уважає вдалим, Україну готують (поки що інформаційно та морально) до святкового локдауну. І в цей буферний час, як то кажуть, «доки не почалося», міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликає співгромадян провести найближчі суботу та неділю в театрах, кіно й торгових центрах. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Він запевнив, що заклади культури дотримуються карантинних обмежень, тому їх відвідування не несе небезпеки.

«Зробіть паузу в доставках додому, відмовтеся від спокуси залишитися під теплою ковдрою, надягайте маски, беріть антисептики й уперед назустріч цікавим вихідним. Сплануйте їх просто зараз», — написав він, закликавши підтримати сферу «придбаним квитком, абонементом чи кавою».