Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендуватиме парламенту підтримати у першому читанні проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі» (№ 4096).

Як зауважила співавтор законопроекту народний депутат Галина Третьякова, європейські країни по-різному підходять до встановлення обмежень для служби в державних органах. Наприклад, у Бельгії та Швейцарії загальним є правило: вік виходу чиновників у відставку — 65 років. Проте є певні умови, за яких граничний вік може коливатися від 67 до 70 років.

А в Україні граничний вік перебування на державній службі становить 65 років. Водночас українське законодавство містить норми, за якими, наприклад, судді КС можуть працювати до 70 років.

За словами Г. Третьякової, Міжнародна організація праці проголосила, що людина має добровільно йти з роботи й самостійно обирати пенсійний вік та мати можливість поступового виходу на пенсію. «Тому ми й пропонуємо у цьому законопроекті підвищити віковий ценз до 70 років», — зауважила вона, додавши, що стратегія розвитку державної служби містить норми про її оновлення. «Але оновлення не тотожне омолодженню, — наголосила народний депутат. — Оновлення державної служби може відбуватися й за рахунок людей, які досягли 60—65 років, якщо вони мають ті якості і знання, які потрібні для державної служби».

«У мене була думка взагалі зняти обмеження у 70 років. Але разом зі співавторами законопроекту ми вирішили зупинитися на тому, що після 65 років буде запроваджено річний контракт. Це дасть змогу оцінити стан здоров’я людини, адже у старості до нас часто приходять такі хвороби, як деменція, Альцгеймера, Паркінсона, ними у віці 60+ хворіють 12—15 відсотків людей. Тож маємо враховувати цю аналітику, але водночас робити все, щоб людина працювала щонайдовше. Бо вік і довголіття напряму пов’язані з людською діяльністю. Що довше ми працюємо, то довше живемо», — констатувала народний депутат.

Насамкінець Г. Третьякова нагадала: новообраному президенту США Джо Байдену — 77 років, а коли він закінчить свою каденцію, йому буде 82 роки.

Власне, мета законопроекту — забезпечення ефективного функціонування державних органів України та впровадження гнучкого підходу у врегулюванні граничного віку перебування на державній службі, відповідно до практики законодавства країн—членів Європейського Союзу та Конституції України. Для цього передбачається внесення змін до Закону «Про державну службу» щодо можливості повторного призначення на один рік державного службовця, який досяг пенсійного віку без обов’язкового проведення конкурсу щорічно.

Верховна Рада, дослухавшись до рекомендації комітету, ухвалила цей законопроект у першому читанні. Водночас народні депутати скоротили строки підготовки проекту до другого читання.