А вже через три дні, 22 грудня, його було підключено до енергомережі, що дало старт цілій епоcі «мирного атома» на Поліссі. Так почалася експлуатація Рівненської (тоді Західно-Української) атомної електростанції.
Побудова важливого промислового об’єкта стала справжнім поштовхом до розквіту сільськогосподарського регіону.

40 років безпечної та надійної експлуатації електростанції — це понад 14 тисяч днів, за які вироблено більш як 520 млрд кВт/год. електроенергії. На початку грудня підприємство виконало річне планове завдання з виробництва електроенергії, а енергоблок-ювіляр успішно пройшов переоцінку безпеки й отримав право на подальшу експлуатацію до 2030 року. Поточна робота чи чергові досягнення — це вже стало частиною великої історії поліського енерговелета.

Рівненська АЕС стрімко розвивається, водночас збільшується кількість досягнень колективу. На рахунку підприємства багато подій характеризуються словами «перший». Тут активно впроваджується кращий світовий досвід, а також є безліч напрацювань, що  були запозичені іншими. Вочевидь кожен, чия біографія переплелася з життям підприємства, скаже, що РАЕС це не просто обов’язок, це професіоналізм, відповідальність, єдина команда.

Колектив підприємства впевнено вибудовує своє майбутнє. На 20 років продовжено терміни експлуатації енергоблоків №№ 1, 2, 3, реалізовано підвищення рівнів потужності енергоблоків-«мільйонників». І хоча 2020 рік був для усіх непростим, проте на підприємстві продовжували реалізовувати різноманітні проекти, атомники віднаходили нові формати роботи.

Нині активно ведеться діджиталізація багатьох виробничих процесів; впроваджуються технології Holtec для поводження з відпрацьованим ядерним паливом; модернізується та вдосконалюється обладнання; зведено унікальний для країни технічний центр автоматизованих дистанційних засобів контролю металу. У перспективі — будівництво енергоблока № 5, а також перших в Україні інформаційно-обчислювальних дата-центрів.

Сьогодні Рівненська АЕС є надійним соціальним партнером громади, а також потужним фінансовим донором області та міста. Завдяки продуктивному симбіозу з електростанцією її місто-супутник Вараш стало туристичним, культурним, екологічним, спортивним, освітнім центром Полісся.

Юлія КУЛАЄВА, кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.

Фото з архіву РАЕС.