В. о. ректора Луганського національного аграрного університету Ростислав Подольський (на знімку) переконаний: очолюваний ним заклад вищої освіти має унікальний потенціал, щоб стати у найближчому майбутньому головним складником відродження сходу України. Ця заява сприймається з особливою виразністю, зважаючи на те, що університет невдовзі відзначатиме свій сторічний ювілей.

Своєю ж головною місією на ректорській посаді очільник ЛНАУ вважає роль кризового менеджера, який має забезпечити подальший стабільний розвиток закладу.

Перший мережевий

— Ростиславе Юрійовичу, Луганський національний аграрний університет є переміщеним навчальним закладом. Отже, як налагоджувалася робота ЛНАУ після переїзду з Луганська?

Луганський національний аграрний університет розпочав свою роботу на базі Харківського національного технічного університету ім. П. Василенка. До кінця 2014 року тут уже працювало понад 120 співробітників, функціонували всі органи колегіального управління. На жаль, більша частина матеріально-технічної бази університету залишилася на тимчасово окупованій території, архіви та науково-методичне забезпечення перемістити з охопленого війною Луганська не вдалося.

Відбудова університету у Харкові йшла нелегко: не було власної лабораторної бази, відомчого житла для співробітників, гуртожитків для студентів, університет накопичив численні борги, які сформувалися у 2014 р. на тимчасово окупованій території, не вдалося перевести і кошти, які були на рахунках закладу. Не всі це витримали, однак тепер у складі університету продовжують працювати понад 20 співробітників, які з перших днів його переміщення стали до роботи. У 2015 році університет став підпорядковуватися Міністерству освіти і науки України.
2018 року мене призначили виконувачем обов’язків ректора, було сформовано нову команду управлінців, яка почала процеси з реінтеграції університету до Луганської та Донецької областей. Адміністрацією університету були зазначені основні точки дислокації закладу, цими точками стали відокремлені структурні підрозділи ЛНАУ у Луганській та Донецькій областях: м. Старобільськ Луганської області, с. Веселе Старобільського району Луганської області, м. Слов’янськ Донецької області, м. Костянтинівка Донецької області, с. Іллінівка Костянтинівського району Донецької області, де з вересня 2019 року здійснюється освітня діяльність університету.

У Харкові залишився навчально-науковий центр з надання освітніх послуг, де навчаються здобувачі освіти, які вступили до університету у 2015—2018 роках і не виявили бажання продовжити навчання у Донецькій та Луганській областях. Він розташований на базі Харківського національного аграрного університету ім. В. Докучаєва.

Так, у Слов’янську та Старобільську у нас розташовані відділ кадрів, ректорат та підрозділи забезпечення, Центр сучасних освітніх та інформаційних технологій (забезпечує безперебійне функціонування ІТ-сервісів і присутність університету в медійному просторі, займається підвищенням кваліфікації викладачів у роботі з цифровими технологіями), Центр патріотичного та культурно-естетичного розвитку студентів соціальних та гуманітарних проектів (створює позитивне, сучасне, креативне та інноваційне освітнє середовище, умови для розвитку студента, займається питаннями роботи з донорами та підготовки проектів), загальний відділ, відділ безпеки, бібліотека, юридичний відділ, бухгалтерія, навчальний відділ, відділ з роботи з іноземними студентами, господарський відділ.

У Слов’янську також діють такі факультети — економічний і ветеринарної медицини, біологічних і харчових технологій — та Навчально-науковий інститут механізації сільського господарства.

У Костянтинівці розташовано факультет агрономії та будівництва.

Також до складу університету входять три відокремлені структурні підрозділи (коледжі), які розміщені у селі Веселому та у містах Слов’янську, Костянтинівці, Красногорівці. У Старобільську Луганської області розташований Луганський державний обласний навчальний центр підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів АПК.

За сприяння Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» ми змогли на базі нашого Старобільського коледжу у с. Веселе обладнати сучасну лабораторію з харчових технологій та лабораторію ветеринарної медицини. У Старобільську створили сучасний комунікаційний центр з серверним обладнанням та декілька інтерактивних аудиторій для навчання, в усіх локаціях забезпечили офісним обладнанням функціонування адміністративної ланки, приймальних комісій та консультаційних пунктів у структурних підрозділах університету. Усі перелічені активності було реалізовано в рамках гранту «Відродження вищої аграрної освіти на сході України» з бюджетом 6,944,597,00 гривень.

На сьогодні, у зв’язку з фактичним розміщенням університету на території Донецької та Луганської областей, Луганський національний аграрний університет має намір позиціонувати себе як перший мережевий університет в Україні. Запорукою нашого функціонування є система електронного документообігу, яку ми також отримали у рамках допомоги від Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України». Основною нашою діяльністю є не тільки підготовка висококваліфікованих фахівців аграрного профілю, а й проведення фундаментальних досліджень у профільних галузях наук, удосконалення наявних технологій, співпраця з іноземними закладами освіти, організаціями та партнерами, розбудова зв’язків з реальним сектором економіки.

Особливістю функціонування університету у сучасних умовах є різноплановість та багатозадачність і водночас цікавість нових викликів: активна грантова діяльність для відновлення матеріально-технічної бази, удосконалення якості вищої освіти в університеті, забезпечення висококваліфікованим професорсько-викладацьким складом на території Луганської та Донецької областей, розвиток співпраці з регіональними представниками агробізнесу — і все це заради підготовки та забезпечення працевлаштуванням у східному регіоні України конкурентоспроможних фахівців аграрної галузі, підготовки людського капіталу для регіону.

І найголовніше — ми відновлюємося фактично з нуля зусиллями тих, кому не байдужа доля єдиного аграрного університету сходу України.

Сьогодні у нашому закладі відбувається навчання за 15 спеціальностями ступеня освіти «бакалавр» і «магістр». Навчання здійснюється на факультеті ветеринарної медицини, біологічних і харчових технологій, факультеті агрономії та будівництва, економічному факультеті, у Навчально-науковому інституті механізації сільського господарства. Також на базі наших коледжів ми здійснюємо підготовку спеціалістів за дев’ятьма спеціальностями і випускаємо молодших спеціалістів та фахових молодших бакалаврів.

У випробуваннях набувається міць...

— Яким є сьогодні науковий потенціал університету? Наскільки вдалося зберегти той склад викладачів, що був у ЛНАУ до 2014 року?

— Після переїзду в 2014 р. залишилося до 10% співробітників відносно тієї кількості, що була в Луганську.

Нині в університеті з підготовки фахівців за ступенями освіти «бакалавр» та «магістр» працюють 168 співробітників, з них 91 науково-педагогічний працівник.

418 співробітників забезпечують підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» та «фаховий молодший бакалавр» у відокремлених структурних підрозділах університету.

Здобутки випускників — кращий показник якості навчання

— Наскільки є затребуваними фахівці, яких випускає університет, у народному господарстві — на підприємствах АПК та інших галузей?

— Більшість наших студентів — це мешканці сільської місцевості або невеликих міст, які зацікавлені у здобутті аграрної освіти, у розвитку власного аграрного бізнесу або які вже працюють у родинних фермерських господарствах. Водночас аграрний бізнес зацікавлений отримати не просто фахівця з дипломом, а досвідченого спеціаліста у сучасних агротехнологіях, здатного на вирішення комплексних завдань певних галузей агропромислового виробництва.
ЛНАУ наразі співпрацює з бізнесом регіону, щоб студенти мали можливість проходити практику на землях, що перебувають на балансі університету, та у господарствах на сучасній сільськогосподарській техніці, здобувати практичні навички.

— На яких відомих підприємствах та у структурах працюють випускники університету, які закінчили його у різні роки? Хто з них досяг найбільш вагомих результатів у роботі, ставши гордістю університету?

— Випускники університету будують кар’єру в органах державної влади, місцевого самоврядування, промислових, сільськогосподарських, будівельних, торговельних, банківських, освітніх та наукових закладах і організаціях. Вони успішно працюють менеджерами, бухгалтерами, агрономами, інженерами, ветеринарами, зоотехніками тощо. Одні з кращих здобувачів вищої освіти залишаються працювати в університеті чи продовжують навчання в магістратурі, аспірантурі. Насправді за всю історію нашого університету є багато відомих і успішних випускників. Ми вдячні нашим колишнім студентам, які продовжують брати участь у житті університету, зокрема через спільне розроблення освітніх програм, проведення відкритих лекцій та інших заходів.

Серед успішних випускників нашого університету — Сергій Хлякін, директор департаменту агропромислового розвитку Луганської ОДА; Ігор Сироватко, директор департаменту клієнтського сервісу OLX Україна і Центральна Азія; Максим Васильєв, директор ДП «АПК «УКРАГРОСТАР» (Луганська обл., Білокуракинський р-н); Юрій Скиба, начальник контрольно-ревізійного відділу АТ «Лубнигаз»; Єгор Скурідін, заступник генерального директора АТ «Лубнигаз»; Інна Літвінова, директор Біловодського бюро технічної інвентаризації; Віталій Мозговий, директор Філії «Єлєновська» ТОВ Агрофірма «Агротіс», Донецька обл.; Іван Панченко, заступник начальника Головного управління — начальник управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Луганській області; Данил Дарчук, головний агроном ТОВ «Золоте» (Луганська обл., Старобільський р-н); Вадим Якуба, головний агроном ФОП «ЯКУБА» (Полтавська обл.); Юрій Чернов, головний агроном ФГ «Чернов Ю. М.» (Донецька обл., Великоновосілківський р-н), доктор університету Мута (Іорданія) Альравашдех Мустафа Салєх Мустафа та безліч інших.

22 травня 2019 р. у м. Краматорську відбулося підписання Меморандуму про співробітництво між Луганським національним аграрним університетом та Проектом USAID «Економічна підтримка Східної України», який виконується в Україні компанією DAI Global LLC.

— Які проблемні питання відчуває сьогодні університет?

— Існують соціально-побутові проблеми, в університеті застаріла матеріально-технічна база, яку ми відновлюємо, але не такими швидкими темпами, як би це хотілося. Крім того, якщо казати про інфраструктурні проекти, доки триває відновлення, співробітникам та студентам потрібно десь мешкати, а оскільки більша частина працівників є тимчасово переміщеними особами, це створює певні незручності у їх проживанні у наших гуртожитках. А заробітна плата викладачів та співробітників не така вже й велика.

Виникають і деякі складнощі щодо прискореної інтеграції до місцевих громад, бо університет розташований на території двох областей, а юридична адреса — тільки в одній. Нині ми активно працюємо над розв’язанням цієї проблеми через спілкування з органами місцевого самоврядування. Ми хочемо бути корисними передусім не як установа, яка дає надходження до місцевого бюджету, а як заклад з підготовки та формування людського капіталу регіонів.

Проблемним питанням, і на рівні держави, і на рівні регіону, є й бажання серед місцевого населення залишити межі регіону у зв’язку зі складною соціально-економічною ситуацією та наближенням обох областей до театру воєнних дій. Ми бачимо таку тенденцію на загальнонаціональному рівні, але у наших цільових регіонах вона більш актуальна, ніж в інших. Виходом міг би стати запуск регіональних програм з підготовки фахівців за регіональним замовленням, але поки що вирішення цього питання перебуває у дискусійному полі з регіональними адміністраціями.

Проблема відтоку населення актуальна також і для вирішення питання щодо формування якісного кадрового складу та його резерву для університету. Висококласні фахівці, яких ми потребуємо, або традиційно прив’язані до інших закладів вищої освіти регіонів, або не хочуть переїжджати на постійній основі до Донецької та Луганської областей. Виходом є надання визначених соціальних пакетів, які знову ж таки потрібно формувати за рахунок власних надходжень, хоча у залученні спеціалістів у регіони повинні бути зацікавлені й місцеві громади. Виходом могла б стати реалізація спеціальних державних кадрових програм та проектів.

Є й проблема щодо залучення внутрішніх коштів університету на відбудову та реконструкцію матеріально-технічної бази. Ми сплатили всі борги 2014 року і нині повинні практично з нуля формувати наш бюджет розвитку.

— Якими є найближчі плани щодо розвитку закладу?

— На найближче майбутнє в нас дуже багато планів. Окрім реалізації численних міжнародних проектів ми залучаємо матеріальні та інтелектуальні ресурси для вдосконалення освітньої інфраструктури. Розпочали також створювати умови для організації інклюзивного освітнього процесу. Найближчим часом продовжимо впровадження дуальної освіти та дистанційної системи навчання в університеті. Також до дистанційної системи навчання ми долучаємо й цільові програми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців аграрного та суміжних секторів економіки Луганської та Донецької областей. Нині ми активно формуємо систему студентської демократії. Ми плануємо створити сучасний та інноваційний освітній, науковий, культурний простір не тільки для студентів і співробітників університету, а й для всіх охочих.

Фото Луганського національного аграрного університету.