На Львівщині завершили сезон цукроваріння. Радехівський цукровий завод переробив майже 800 тисяч тонн буряків. Випущено понад 100 тис. тонн цукру, що повністю забезпечить потреби області.

Підбиваючи підсумки сезону, т.в.о. директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Людмила Гончаренко наголосила на позитивних змінах у вирощуванні буряків: урожайність порівняно з 2019-м зросла на 9%. Цьогоріч в області цукристими було засіяно 12,6 тис. га, що на 1,6 тис. га більше, ніж торік.

Лідерські позиції з вирощування солодких коренів займають великі сільськогосподарські компанії з іноземними інвестиціями, що дає їм змогу застосовувати сучасну техніку та передові технології. Дві з найбільших — «Агро ЛВ ЛТД» та «Західний Буг» — засівають по три-чотири тисячі гектарів. Саме висока врожайність та позитивна репутація цих компаній зробила їх надійними партнерами Радехівського заводу — найбільшого виробника цукру в західній Україні.

Історія цього підприємства бере початок у 1978 році, коли в селі Павлів Радехівського району збудували цукровий завод потужністю 6 тисяч тонн на добу. Відтоді тут жодного сезону не припинялося виробництво.

Нині це сучасне підприємство, у модернізацію якого інвестовано понад 50 млн грн, входить до німецької групи компаній «Pfeifer & Langen», яка володіє п’ятьма цукровими заводами в Німеччині та частками підприємств в Польщі, Румунії, Італії, Угорщині, Словенії та Чехії.

Радехівський цукровий має ще кілька структурних підрозділів на Тернопільщині — Чортківський, Збаразький, Козівський та Хоростоківський.

За останні десятиліття вирощування солодких коренів у регіоні зазнало пертурбацій. На зміну невеличким селянським спілкам прийшли потужні компанії.

Зникли такі цукрові заводи як Самбірський, Золочівський, навіть не згадують Ходорівський, хоч його продукцію свого часу використовували всі залізниці на території колишнього Союзу. Це вже історія про наше минуле, на зміну якому прийшло сучасне виробництво з переробки сировини й інтенсивні технології вирощування цукрових буряків.

Львівська область.

Тим часом

В Україні, за даними галузевої асоціації «Укрцукор», уже перероблено понад 7,5 млн тонн буряків нового врожаю, зварено мільйон тонн цукру. Загалом аграрії країни, як свідчить інформація Мінекономіки, цьогоріч зібрали майже 9,2 млн тонн солодких коренів. За обсягами вирощеного лідирують Вінниччина, де буряків накопали 2,1 млн тонн за середньої урожайності 435,3 ц/га, Полтавщина — більш як мільйон тонн (395 ц/га), Хмельниччина — 939,2 тис. тонн (415 ц/га), Тернопільщина — 828 тис. тонн (460 ц/га), Київщина — 825,7 тис. тонн (412,8 ц/га). Найвища середня врожайність у 550 ц/га зафіксована у Львівській та Волинській областях

Фото газети «Народна справа».