На знімку: в операційній центру трансплантології Львівської комунальної лікарні швидкої допомоги.

З приходом до керівництва лікарні 34-річного лікаря з Волині Олега Самчука почався новий період у розвитку львівської медицини.

Олег Самчук перед тим очолював районну лікарню в Ковелі, де провів низку успішних операцій з пересадки нирок. Перспективного лікаря до Львова запросив міський голова Андрій Садовий.

Як пригадує Олег Самчук, спочатку до Ковеля приїхав народний депутат від «Самопомочі» Олег Березюк. І був приємно здивований, побачивши сучасну лікарню з дорогим найновішим обладнанням. Згодом завітав міський голова Андрій Садовий. Поговорили на медичні теми. Волинський лікар опинився перед непростим вибором. У Ковелі все налагоджено, тут його знали і шанували, а у Львові доведеться починати все спочатку. Плани перед ним поставили захмарні: на базі лікарні швидкої допомоги створити найсучаснішу лікарню України.

Міська рада грошей не шкодувала. Почали закуповувати найновіше обладнання. Залучили кошти не тільки місцевого і державного бюджетів, а й спонсорів. За півроку провели 13 трансплантацій нирок від родинних донорів та від пацієнтів, які стали донорами після смерті. Лікарню включили до пілотного проекту Міністерства охорони здоров’я, і центр трансплантології успішно запрацював. Операції для пацієнтів почала оплачувати держава. Це чималі кошти: алотрансплантація нирки від живого донора — 323 789 грн, трансплантація серця — 609 366 грн, пересадка печінки — 929 125 грн, донорський етап кожного органа — 74 086 грн.

У Львівській лікарні в «листі очікування» на операції сотні пацієнтів. В Україні щороку операцій з пересадки важливих органів потребують п’ять тисяч хворих. Чимало з них йдуть з життя, бо не дочекались своєї черги. А за кордоном ціни на такі операції в 3—5 разів вищі.

Очолити центр трансплантації керівник лікарні запропонував колезі з Ковеля — 26-річному Максиму Овечку.

Перші операції з пересадки нирок пройшли успішно, а у липні вперше у Львові провели трансплантацію серця. Донором став 58-річний будівельник, який отримав несумісну з життям травму під час падіння з великої висоти. Родичі дали дозвіл на забір нирок і серця, щоб врятувати ще три життя.

Нове серця отримав житель Коростеня, який пережив перед тим інфаркт. Проводили операцію львівські лікарі разом з Борисом Тодуровим з київського Інституту серця. Нирки пересадили жителям Львівської і Тернопільської областей.

Після перших успішних операцій головний лікар Олег Самчук заявив, що це історичні для львівської медицини кроки. Ці операції дали українцям шанс, аби вони в подальшому не їхали за кордон, а змогли отримувати кваліфіковану медичну допомогу в своїй країні.

У грудні хірурги Львівської лікарні швидкої допомоги провели ще одну знакову операцію: вперше здійснили забір нирки від живого донора лапароскопічно, через маленький розріз. Нирку для брата віддав старший брат. Досі такі втручання проводили через великі розрізи, травмуючи донора.

Згодом вперше у Львові провели операцію з трансплантації підшлункової залози з участю лікарів з німецької клініки та Інституту імені Шалімова. Проект «Центр трансплантології» став найуспішнішим проектом у галузі львівської медицини 2020 року, який в майбутньому дасть шанси на життя тисячам і тисячам пацієнтів.

Фото лікарні швидкої допомоги.