Так підтримкою ж малого і середнього підприємництва, зведеною у ранг справжньої реформи, основна мета якої — створення сприятливих умов для розвитку сильного та конкурентоспроможного сектору малого і середнього підприємництва. І все це на тлі тимчасово обмежених можливостей фінансової підтримки та значних викликів, що постали перед країною.

Оскільки ж представникам малого та середнього бізнесу по праву належить ключова роль в економіці України, саме вони, за даними, розміщеними на інтернет-порталі Кабміну, забезпечують приблизно 64% доданої вартості, 81,5% зайнятих працівників у суб’єктів господарювання та 37% податкових надходжень, то їм і карти в руки.

Але, як бідкаються в тому ж таки Кабміні, запровадження обмежувальних заходів у зв’язку із запобіганням поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом, призвело до значних негативних наслідків для бізнесу у результаті часткового або повного зупинення функціонування частини підприємств, ускладнення логістики, зниження попиту та руйнування ланцюгів постачання.

Про заходи, передбачені урядом, на шляху реформування, тут і зараз говорити не будемо, адже кожен, хто цікавиться, може звернутися до документа, розробленого та схваленого з метою впровадження протягом 2020—2022 років комплексної системи нових можливостей стабілізації та сталого розвитку економіки України і підвищення рівня зайнятості населення шляхом збереження наявних і стимулювання створення нових високопродуктивних робочих місць з гідними умовами праці. Йдеться про постанову Кабінету Міністрів України від 27.05.2020 № 534, якою затверджено Державну програму стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на 2020—2022 роки.

Усе тим документом, нібито, передбачено. І забезпечення доступу до фінансів, а також до ринків, і створення інфраструктури розвитку малого та середнього бізнесу. І все те детально прописано-прораховано, але...

Але кому, як не представникам бізнесу, оцінювати результати року, що минає, та окреслювати пріоритети на рік наступний у світлі тієї ж таки постанови Кабміну?

За підрахунками фахівців Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), «...у багатьох сферах через карантин підприємці втратили до 40% своїх прибутків. Варто розуміти, що йдеться не про накопичені на банківських рахунках кошти, а ті суми, на які сім’я підприємця жила місяць у місяць. Тому 40% — це не просто цифра, а борги, позики, неможливість підтримувати свою діяльність тощо. Окрім того, за цей час тисячі ФОПів припинили свою роботу — тимчасово чи назавжди», — зазначають в УСПП.

На їхню думку, попри численні пропозиції ділової громади скидається на те, ніби уряд і парламент досі не дозріли для розв’язання проблем внутрішнього ринку та економіки, а також або не розуміють, або не хочуть прийняти антикризові програми мінімізації наслідків пандемії на бізнес і платоспроможність громадян. Такі діють від початку пандемії в усіх розвинених країнах. В Україні лише на дев’ять місяців карантинних обмежень пообіцяли та почали збирати заявки на одноразову виплату допомоги бізнесу в розмірі... 8 тис. грн. Навіть по тисячі на місяць не припаде!

Загалом в УСПП вважають, що в Україні апріорі немає рівних умов для малого і великого бізнесу.

«Уся боротьба із «схемами» спрямована нині чомусь тільки на самозайнятих, хоча варто пам’ятати, наприклад, що це великі компанії оформлюють ФОПи на працівників. Щоб боротися зі «схемами», не обов’язково створювати проблеми і труднощі малим підприємцям — є чимало способів перевірити прозорість роботи кожної юридичної та фізичної особи — підприємця.

«...Суть така: влада повинна піти на реальний діалог із бізнесом, вирішуючи причини тих проблем, що постали. Рік — це достатньо часу для перегляду і реформування податкової системи, враховуючи, що пропозиції підприємницької спільноти є, і на їхній основі можна шукати компромісне для всіх сторін рішення. Лейтмотивом має бути те, що працювати легально, відповідально і прозоро має стати в Україні вигідніше, ніж лишатися в «сірій» зоні», — підсумовують в Українському союзі промисловців і підприємців.