«...Як скасування пільгових 100 кіловат позначиться на споживачах...» Під такими заголовками більшість ЗМІ напередодні новорічних свят та у перші дні нового року розмістили інформацію про те, як український уряд з подачі т. в. о. міністра української енергетики, призначеного, між іншим, в обхід існуючої процедури, нібито рятує пересічного українця від підвищення з 1 січня цього року тарифу на електроенергію для побутових споживачів.

Невідомо ким вигадана та поширена в інформаційному просторі сентенція про нібито пільгу, яку нібито, скасовує уряд, на думку її авторів, покликана була, мабуть, нівелювати біль втрати і дещо притлумити відчуття чергового попрання прав мільйонів українських споживачів, які ревно слідкували, щоб не дай Боже не перейти оту межу у 100 кВт.год по 90 копійок, якими заохочувалися найбільш заощадливі й економні. Пальма першості у демонстрації бережливості, звісно ж, належала пенсіонерам, яким і без того не солодко ведеться.

Одні назвуть це — мотивацією. Інші — стимулюванням. Як хочете, але аж ніяка це не пільга!

Пільги, згідно, приміром, зі словниками — це встановлені законодавством або іншими нормативними актами переваги, що надаються особі (або групі осіб) порівняно з іншими громадянами. Якщо всіх українців вважати групою осіб, тоді, звісно, можна пристати і на «пільгу». Але з якими громадянами їх накажете порівнювати? Відчули різницю?

Утім, не будемо сперечатися, але запам’ятаємо про всяк випадок, що іноді не зайвим би було б визначитися з термінологією. Правда? Тим більше, що у нормативних документах, що стосуються предмета нашого обговорення, до 28 грудня 2020-го термін «пільга» був відсутній.

Тепер, як то кажуть, ближче до діла. 28 грудня о 20:20 на інтернет-порталі Кабміну з посиланням на Міністерство енергетики України було розміщене повідомлення про те, що «Уряд встановив єдину фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів».

Постанову, мовляв, прийнято з метою «... уникнення стрімкого зростання тарифу для населення вже з січня наступного (2021-го) року... у разі неприйняття запропонованих змін ціна на електроенергію для побутових споживачів мала б формуватися на ринкових умовах, що призвело б до різкого, більш ніж в 2,5 разу, зростання тарифу на електричну енергію для населення (до майже 3.30 грн/кВт.год).

Відповідно, зазначеною постановою визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів — 1,68 грн/кВт.год. Фактично, тариф для населення до 31.03.2021 збережено на поточному рівні (не враховуючи пільгову ціну за перші 100 кВт.год/міс).

Водночас збережено і залишено без змін коефіцієнти дво- та тризонного обліку електричної енергії. Тому у разі встановлення, до прикладу, двозонного обліку електричної енергії, її ціна у нічний час буде на 50% меншою.

Якийсь час певна категорія українців, тих, що раніше перейшли або перебували у процесі переходу на електроопалення, (там зовсім інші ціни) хоч і були дещо шоковані тими новаціями, все ж тішили себе думкою, що у уряду вистачить здорового глузду, щоб не позбавити цієї категорії споживачів найменшої надії... Схоже, даремно! Про це іншим разом...

Між тим, погодьтеся, обнадійливо прозвучали заключні речення Постанови: «...Міненерго спільно з НКРЕКП та іншими учасниками ринку електричної енергії упродовж місяця планує напрацювати удосконалений сценарій фінансового збалансування ринку електричної енергії у 2021 році...».

Чому споживачі не виступають як «інші учасники ринку» і чому їхня думка до уваги не береться, питання, мабуть, риторичне? Пам’ятаєте, з так званим транспортуванням газу минулого року вже попрацювали. Наслідки для споживачів очевидні.