Під час проведення форуму EAST COAST: IT Investment Forum.

У події взяли участь представники ІТ-спільноти, Міністерства цифрової трансформації України, представники Маріупольської міської ради, інвестиційних фондів, стартапери. Захід відбувся за ініціативи Центру розвитку стартапів «1991 Maріуполь» та громадської організації «Соціал Буст».

Як створити у Маріуполі Кремнієву долину?

«На сході України вже існує велика кількість створених IT-фірм та IT-стартапів, що демонструє життєздатність IT-сектору і можливості, які вже доступні для місцевих жителів та підприємців-початківців, які готові втілювати свої мрії та використовувати свої навички і таланти для створення нового бізнесу.

Робота в умовах карантину змусила всіх масштабніше користуватися онлайн-інструментами. Позитивний бік цієї події полягає в тому, що вона допомагає розширити доступ до нашої підтримки для багатьох людей і надає рівні можливості для всіх: чоловіків і жінок, молодих і старих, людей з обмеженими можливостями та інших незахищених верств населення. Для деяких людей праця в IT-секторі може допомогти збалансувати потребу працювати вдома з необхідністю мати роботу та прибуток», — сказав директор Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» Майкл Піллсбері.

Під час форуму відбулися три панельні дискусії. Їх учасники говорили про те, як створити у Маріуполі Кремнієву долину, де шукати інвесторів та навіщо мислити глобально.

«Сто років тому на схід України вперше прийшли закордонні інвестори — з Бельгії, Франції, Британії. Потім був період СРСР, індустріалізація, розпад СРСР, важкі 1990-ті роки. Останні п’ять років ми будуємо ІТ-сектор з нуля. Ми хочемо повторити історію індустріалізації, але нині інші умови — ми живемо в епоху ІТ. Без цього ми не зможемо розвиватися. Торік за сприяння Проекту USAID у Маріуполі відкрили Центр розвитку стартапів. У нас ще багато проблем — з екології, ефективної державної політики, залучення капіталу. Але за рік у Маріуполі з’явилися десятки стартапів, демо-дні, програми з інкубації. ІТ-сектор потужно розвивається у місті», — сказав співзасновник та виконавчий директор «Соціал Буст» Віктор Гурський.

Потрібні свої бізнес-янголи

В Україні зараз не вистачає бізнес-янголів, які готові вкладати гроші у стартапи на початковому етапі. При цьому для стартапу важливо дослідити ринок — кому це потрібно, яку проблему розв’язують, наскільки вона глобальна.

Під час дискусії «Український Схід: технологічне бачення розвитку регіону» учасники говорили про ІТ-сектор сходу України — як залучити ІТ-фахівців до регіону, що мають робити влада та бізнес. Найважливіше — розвивати екосистему, створювати «магніти», які притягуватимуть людей до Маріуполя.

«Масштабна мета нашої команди — до осені 2021 року відмовитися від паперів у державних органах. ІТ-сектор стрімко розвивається, але нам треба синхронізуватися зі світовими тенденціями. Одна з ініціатив на сході — відкрити представництво «Дія.City» у Харкові. Наша мета — набирати 30 тисяч студентів на навчання в ІТ», — сказав заступник міністра цифрової трансформації України з питань розвитку IT, керівник проекту «Дія.City» Олександр Борняков.

Нині Маріуполь посідає одинадцяте місце з розвитку ІТ в Україні.

Цьому сприяють місцеві університети — після переїзду кількох університетів з окупованої частини Донецької області у 2014 року до Маріуполя їхня частка зросла. Також потрібні «магніти», щоб до Маріуполя хотіли приїхати — це можуть бути море та співпраця з промисловим сектором.

З наступного року у Маріуполі працюватиме безплатна ІТ-школа. Туди долучиться ІТ-кластер міста, київські партнери.

Долати виклики

Одним із результатів форуму стало підписання організаторами тристороннього меморандуму про створення Impact Tech Fund. Цей фонд допомагатиме стартаперам отримувати гроші з міського бюджету, фондів та від приватних інвесторів на втілення ідей.

«Ми вважаємо, що створення Impact Tech Fund може допомогти в цьому, оскільки це механізм, який дає змогу забезпечити безперервний потік нових можливостей розвитку на сході України», — сказав директор Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» Майкл Піллсбері.

Завдяки Центру розвитку стартапів «1991 Маріуполь» у місті розбудовують екосистему, яка сприяє розвитку ІТ-сектору.

«Ми шукаємо нові можливості для жителів Маріуполя. Одна з таких можливостей — ІТ-сектор. Світ змінюється, виклики від COVID-19 стають новими можливостями. IT-cектор пропонує нові сервіси, адаптується до нових умов. Ми мріємо, що про Маріуполь невдовзі говоритимуть як про ІТ-столицю, тому створюємо цей фонд стартапів для розвитку ІТ-індустрії у місті», — сказав маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

Грантова та освітня допомога підприємцям на сході України надається Проектом USAID в рамках інформаційної кампанії «Схід економічних можливостей». Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, покликаних покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проектів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.

Фото надано автором.