Мітингарі закликають міського голову та депутатів міськради заявити протест проти такої тарифної політики. І поставити вимогу перед урядом щодо зниження тарифів на газ та електроенергію.
«Припиніть геноцид! Надра землі належать народу, а не олігархам!», — скандують протестувальники. Громадяни нагадують, що самі платили за проведення природного газу та купували труби, тож обурені вимогою платити за доставку газу.

«Ми проти знищення людей! Попіднімали ціни до небес! Як оплатити комуналку із пенсії? Наша країна найбідніша у Європі, а вони відпочивають у Маямі та Буковелях! Ганьба! Не скинуть ціни — перекриватимемо дорогу!» — заявив журналістам чернівчанин, який назвався Орестом.

До протестувальників вийшов міський голова Роман Клічук. Він уважно вислухав людей щодо проблем, які виникли у родинах через стрімке підняття тарифів на енергоносії. Крім того, протестувальники вимагають від міського голови прийняти рішення щодо передачі у власність громади міста газотранспортних мереж компанії «Чернівцігаз».

«Ми створимо робочу групу, ви прийдете на засідання цієї робочої групи зі своїми пропозиціями. Цей проект рішення має бути прийнятий у законний спосіб. Спочатку він має пройти необхідну комісію, бути опублікованим на сайті міської ради, і до наступної сесії якраз можна винести цю ініціативу на голосування», — заявив Роман Клічук.
Значна частина людей, що зібралися, — підприємці, котрі обурені ще й непродуманим жорстким локдауном.

«Я завжди був проти локдауну. Це все, що я можу про нього сказати, щоб ви розуміли мою позицію. Вона заявлена і на рівні уряду», — підкреслив Роман Клічук.

На вчорашній сесії депутати Чернівецької міської ради напрацювали і проголосували текст звернення до Президента та Прем’єр-міністра, а також до головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка щодо скасування карантину та перегляду тарифів на комунальні послуги. «За» проголосували 30 із 31 депутата.

Долучилися голови ОТГ області

Вони підготували відповідне звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова і голови Комісії НКРЕКП Валерія Тарасюка. Чернівецька обласна рада спрямувала спільне звернення із головами ОТГ області до уряду та НКРЕКП, в якому вимагають не підвищувати тарифи на комунальні послуги для населення.

«Підвищення тарифів на оплату постачання газу та електроенергії на фоні пандемії коронавірусу виглядає непомірним, викликає суспільний резонанс та соціальне напруження серед жителів Чернівецької області. Депутатський корпус Чернівецької обласної ради VIII скликання та голови територіальних громад Чернівецької області висловили занепокоєнння з приводу цієї непростої ситуації та просять вжити невідкладних заходів з вирішення проблемних питань ціноутворення та формування тарифів у сфері житлово-комунальних послуг», — йдеться у спільній заяві.

Підписанти вимагають, зокрема, зупинити дію постанови НКРЕКП від 30.12.2020, якою затвердили підвищений тариф, а також встановлення мораторію за несвоєчасну сплату житлово-комунальних послуг.

Місцеві самоврядовці наголошують на забороні виставляти платежі за газ у тих населених пунктах, які постраждали від повені і в яких досі не відновили газопостачання. Це звернення підтримали і 64 депутати Чернівецької облради.

Протестують перекриттям центральних доріг

Услід за Мамаївцями та Хотином люди перекрили і дорогу на Заставнівщині. Це міжнародна траса державного значення М-19 Доманове — Брест — Ковель — Чернівці — Тереблече — Бухарест. Мешканці Яблунівки та довколишніх сіл перекрили рух, постійно перетинаючи автомагістраль на дозволених переходах. Тому поліція може тільки спостерігати за невпинним рухом обурених протестувальників. На місцях протесту скупчилася велика кількість легкових автомобілів, автобусів та фур, але водії і пасажири підтримують мітингувальників.

Чернівці.