Тому члени Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України змушені були терміново провести онлайн-засідання. Як зазначив очільник відділення — Славутський міський голова Василь Сидор, підвищення тарифів автоматично призведе до зростання цін на продукти харчування, товари повсякденного вжитку, ліки тощо. А це створить додаткове навантаження на людей, які й без того опинились у складних умовах через карантин, безробіття та інфляцію.

Нові тарифи поставили у складну ситуацію і комунальні підприємства, які змушені на одинадцять відсотків більше платити за газ і на тридцять відсотків більше — за електроенергію. Усе це змусить і їх підняти ціну на свої послуги. Адже, приміром, електроенергія є однією з основних складових тарифу на водопостачання та водовідведення та становить у ньому четверту частину. А на думку міського голови Старокостянтинова Миколи Мельничука, зростання тарифів призведе до істотного збільшення видатків із державного бюджету на виплату пільг та субсидій. Таке фінансове навантаження може стати критичним для країни в умовах кризи та пандемії. Як наслідок — цілком вірогідним стає сценарій, за яким зростатиме заборгованість населення за комунальні послуги, а за цим — і соціальне напруження в суспільстві. Тому, на думку міського голови, в такій ситуації урядовцям необхідно ухвалювати термінові рішення та діяти рішуче.
Очільники міст та громад підготували звернення від громад—членів АМУ в області до голови Асоціації міст України Віталія Кличка із проханням розглянути питання тарифної політики під час засідання правління АМУ та ініціювати звернення до відповідних органів влади. Основна вимога — негайно переглянути чинні тарифи і повернутися до цінової політики, що діяла на початок минулорічного квітня.

У Кам’янці-Подільському під час засідання третьої сесії також було прийнято рішення звернутись до центральних органів влади з вимогою переглянути тарифну політику. Перед цим у залі виступили представники мітингувальників, які зібрались під стінами міської ради, протестуючи проти нових цін. «Це має бути консолідоване рішення від усіх депутатів. Щодо цього взагалі не має бути дискусій і суперечок», — звернувся до депутатів міський голова Михайло Посітко.
Окрім того, депутати запропонували розглянути можливість повернення в комунальну власність газорозподільчих мереж, які перебувають на території міста. Вони проголосували за доручення вивчити це питання, а за приклад узяли дії Мукачівської міської ради, яка почала реалізувати цю ідею.

Одні з перших позачергову сесію провели депутати Дунаєвецької міської ради. Головним на ній стало питання про звернення до Президента, Кабінету Міністрів, Хмельницької обласної державної адміністрації та депутатів Хмельницької обласної ради щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з підвищенням цін на природний газ та електроенергію, їх транспортування та розподіл. У запропонованому документі вони зазначили: «Закликаємо негайно вжити всіх заходів щодо зменшення тарифів на природний газ та електроенергію, а також скасувати «абонплату за транспортування газу» як таку, що є грабіжницькою та здирницькою, оскільки вона є не чим іншим, як спробою висмоктати додаткові гроші з народу і не ґрунтується на жодних економічних розрахунках! Ми самі власним коштом прокладали собі газопроводи та електромережі до домівок і вже заплатили десятки тисяч гривень за ці підключення! Згадане підвищення — це нахабний та цинічний грабунок народу!».

Розглянути аналогічне звернення збираються й депутати Хмельницької обласної ради, які найближчими днями також скликають позачергову сесію.

Хмельницька область.