На знімку (зліва направо): наукові керівники, вчителі Глиннівської школи Іван Скаковець, Сергій Дробуш, Іван Кулакевич.

Для таких дітей не шкодують свого часу вчителі навчального закладу Іван Скаковець, Надія Кузьмич, Іван Кулакевич, Сергій Дробуш, Тетяна Лесковець, Юрій Карповець, займаючись із ними в позаурочний час. Діти виявляють інтерес до дослідницьких робіт з історії, біології, географії, української літератури.

Обдаровані діти представляють свої науково-дослідницькі роботи на конкурсах-захистах у Рівненській Малій академії наук (МАН). І досить успішно. Скажімо, учень Борис Кузьмич у 2019-му здобув третє місце на всеукраїнському етапі конкурсу-захисту в секції «Етнологія» з роботою про поліське бортництво як давній промисел місцевого населення. До речі, він зберігся у Глинному та довколишніх поліських селах і досі. Успіх розділив зі своїм вихованцем його науковий керівник, молодий вчитель історії Іван Кулакевич.

А першопрохідцями представлення учнівських робіт у МАН з Глиннівської школи можна вважати вчителів історії Івана Скаковця та біології Надію Кузьмич. Їх вихованці Андрій Карповець, Олександр Лесковець і Галина Самолюк тричі поспіль ставали переможцями на таких оглядах.

Такі успіхи стали мотивацією для інших учнів та їхніх наставників. Дослідницьку естафету підхопили вчителі географії Сергій Дробуш і Тетяна Лесковець, вихованці яких Юрій Ковалевич і Наталія Рогульчик посіли призові місця в секціях «Географія та ландшафтознавство», «Гідрологія», а також вчитель української мови і літератури Юрій Карповець, учні якого багато разів гідно представляли школу в Рівненській МАН.

Усі названі учні стали студентами престижних вишів. Наведені приклади свідчать, що і у поліській глибинці, у звичайній школі, за бажання діти можуть здобувати міцні знання, не поступаючись у цьому одноліткам із міст. Чудово і те, що дослідницькі роботи юних науковців пов’язані з батьківщиною. Так, діти досліджували стародавні кургани, історію церкви села Глинне (до речі, найстарішого села у Рокитнівському районі Рівненщини), поміщицьке господарство Юзефін, лікарські рослини та рідкісні дерева на території місцевого лісництва тощо.

У лютому свої дослідницькі напрацювання у Рівненській МАН представлятимуть юні науковці Марія Кулакевич та Євген Онищук. Тож за них вболівають наукові керівники Іван Кулакевич та Сергій Дробуш.

Фото надано автором.