Екс-співробітник спецпідрозділу силовиків Білорусі Ігор Макар, який поширив аудіозаписи, де нібито посадові особи КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема, журналіста Павла Шеремета, днями дав свідчення українським правоохоронцям у Києві. Про це він повідомив в інтерв’ю «Радіо «Свобода».

«Після публікації моєї інформації про те, що відбувалося в кабінеті голови КДБ Зайцева у 2012 році, зі мною зв’язалися українські дипломати й обговорили співробітництво у справі розкриття вбивства Павла Шеремета... Мені відкрили українську візу, попросили прилетіти до України і взяти участь у слідчих діях... На мою думку, я надав достатньо підстав для того, щоб стверджувати, що до замовлення вбивства Павла Шеремета мають відношення білоруські спецслужби», — сказав Ігор Макар, зазначивши, що надав українській стороні набагато більше інформації, ніж оприлюднив у ЗМІ.

За його словами, після слідчих дій у Києві українська сторона повідомила, що в них немає підстав не довіряти йому. Екс-співробітник КДБ Білорусі впевнений: після його свідчень розслідування справи значно зміниться і його завершить українська прокуратура.

4 січня 2021 року видання EUobserver оприлюднило розслідування про можливу причетність білоруського президента Олександра Лукашенка до усунення політичних опонентів, зокрема журналіста Павла Шеремета. Воно ґрунтується на записі розмов у кабінеті тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева у 2012 році.

Нагадаємо, 12 грудня 2019 року міністр МВС України Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних в убивстві журналіста Павла Шеремета: військової медсестри Яни Дугарь, волонтера, лікаря Юлії Кузьменко, ветерана АТО, музиканта Андрія Антоненка. Останній досі перебуває в СІЗО. 19 січня Шевченківський райсуд столиці вкотре залишив без задоволення клопотання захисту обвинувачуваного щодо зміни йому запобіжного заходу.

Того ж дня на сайті МВС України з’явилося повідомлення про те, що білоруський офіцер спецслужб Ігор Макар надав додаткові факти, які можуть допомогти вийти на слід замовників убивства Павла Шеремета. Щодо «виконавців» коментарів не було. МВС продовжує дотримуватися початкової версії обвинувачення, попри те, що матеріали справи «Антоненка, Кузьменко й Дугарь», на думку адвокатів і правозахисників, не витримують жодної критики...