Під час обговорення проблеми (зліва направо): заступниця голови ОДА Ольга Травіна, очільник облдержадміністрації Анатолій Полосков, народний депутат Михайло Лаба.

Через це виникають різні гальмівні недоречності. Тож керівництво області та представники організацій-отримувачів обговорили врегулювання цієї проблеми.

«Закарпаття як прикордонна область має унікальне розташування, тому маємо більше можливостей співпрацювати як із представниками органів влади сусідніх країн, так і з іноземними донорами. Благодійна допомога від закордонних партнерів украй важлива для області, а особливо тепер, у час пандемії», — зауважив голова Закарпатської облдержадміністрації Анатолій Полосков.

Ось які факти наводить прес-служба ОДА: торік Закарпаття отримало гуманітарну допомогу від 13 країн; більш як сотня вантажів і п’ять транспортних одиниць — чотири карети «швидкої» і пожежно-рятувальний автомобіль; загальна вага всіх вантажів — понад 682 тонни. У складі цих вантажів надійшли засоби для запобігання поширенню COVID-19: дезінфектори та засоби індивідуального захисту, ШВЛ-апарати, функціональні ліжка, медичне обладнання, засоби реабілітації та гігієни, допоміжний медичний матеріал, а також автомобілі швидкої допомоги. Була і вакцина для проведення планових щеплень серед дітей.

Торік реалізовували гуманітарні програми щодо додаткової соціальної підтримки багатодітних сімей, одиноких громадян, осіб з інвалідністю, а також людей, які опинилися в складних життєвих обставинах, зокрема й ромського населення.

А ще Закарпаття отримало шкільні меблі та дошки, а також додатковий навчальний матеріал, канцтовари і рюкзаки для школярів.

Автопарки спеціального транспорту, пожежні загони систематично оновлюються за кошти іноземних донорів.

Водночас, як поінформував директор департаменту соціального захисту населення ОДА Михайло Петрішка, торік надходження гуманітарної допомоги порівняно з 2019 роком знизилося: її обсяги становили 90% і 62% — до загальної ваги надходжень 2018-го. І така ситуація, кажуть посадовці, не через те, що зменшується кількість іноземних донорів, а тому, що потрібно вдосконалювати процес отримання гуманітарних надходжень та процедуру визнання вантажів гуманітарною допомогою.

Основні проблемні питання пов’язані з виконанням вимог протокольних рішень Робочої групи з питань гуманітарної допомоги при Мінсоцполітики України. Вони стосуються механізму розподілу гуманітарної допомоги отримувачем та доставки її до кінцевих набувачів — фізичних осіб.

Цими рішеннями робоча група заборонила отримувачам передавати гуманітарну допомогу набувачам — юридичним особам для подальшої передачі набувачам — фізичним особам, що ускладнило роботу з цими вантажами.

Останні зміни і спричиняють додаткові складнощі. На нараді навели низку таких. «Усе, що залежить від Закарпатської ОДА, ми зробимо, щоб виправити цю ситуацію», — запевнив Анатолій Полосков.

Також напрацьовано пропозиції, з якими керівництво області, депутати (у нараді взяв також участь народний депутат України Михайло Лаба) звернуться до Кабміну, аби нарешті зняти зайві гальма в цьому процесі.

Ужгород.

Фото прес-служби ОДА.