За даними МОЗ, найвища завантаженість ліжок пацієнтами з COVID-19 у Миколаївській, Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій областях. А найвищий показник захворюваності за 14 днів у Запорізькій, Миколаївській, Чернівецькій областях, а також у Києві.

Україні необхідна своя лабораторія, яка зможе виявляти штами COVID-19. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«На жаль, майже через рік після початку пандемії в Україні все ще немає обладнання, що може проводити секвенування (виявлення нових штамів) зразків коронавірусної хвороби!» — зазначив він.

За словами Радуцького, у рамках співробітництва з ВООЗ Україна періодично відправляє зразки клінічних матеріалів до референс-лабораторій в Лондоні та Берліні. Останню партію зразків Центр громадського здоров’я відправив до Німеччини 20 січня. Відповіді надійдуть не раніше середини лютого. На думку голови профільного парламентського комітету, ситуація, що склалася, — неприпустима, бо Україна фактично не має змоги оперативно реагувати на біологічні загрози.

«Центр громадського здоров’я намагається розв’язати проблему. І вже в першому півріччі цього року є можливість отримати необхідне обладнання та реагенти, провести навчання фахівців для проведення секвенування у рамках міжнародного співробітництва з CDC (Центр з контролю та профілактики захворювань США). Наявність лабораторії, що може проводити секвенування, — це питання національної безпеки. І воно має бути взяте під контроль із боку РНБО», — повідомив народний депутат.

Вл. інф.