На знімку: Жан Рош, Володимир Федоренко і Тімоте Едгар Малонга-Міакетітео (зліва направо).

Цю ініціативу обговорювали під час зустрічі голови облради Володимира Федоренка з президентом асоціації «Бальзак-Ганська», кавалером ордену Почесного легіону Жаном Рошем та директором ТОВ «Бальзак Інвестиції» Тімоте Едгаром Малонга-Міакетітео.

Закоханий у творчість французького класика, Жан Рош стояв біля витоків фестивалю Balzac Fest в Україні і вже давно мріє про реставрацію маєтку Ганських у Верхівні, щоб вдихнути в нього нове життя. Цю ідею підтримав під час зустрічі голова Житомирської обласної ради, котрий, однак, наголосив, що до початку процесу відновлення культурної пам’ятки необхідно визначитися з долею агротехнічного коледжу, який нині розташований у маєтку. «Долучатимемо депутатський корпус, спілкуватимемося з керівництвом коледжу. Навчальний заклад повинен переїхати виключно у нову сучасну будівлю. І тільки після цього ми почнемо реконструкцію нашої пам’ятки», — зазначив Володимир Федоренко. За його словами, реставрація маєтку Ганських — масштабний проект, з яким область самотужки не впорається, а потребуватиме допомоги, у тому числі з боку французьких партнерів. Крім того, перед напливом туристів також необхідно буде реалізувати певні інфраструктурні зміни, зокрема відремонтувати дорогу до маєтку Ганських.

Розвиток туристичної привабливості Бердичева як міста історії великого кохання французького письменника та Евеліни Ганської також обговорювали Жан Рош і Тімоте Едгар Малонга-Міакетітео під час зустрічі з міським головою Сергієм Орлюком. Зокрема, посадовець порушив питання реконструкції бердичівського костелу святої Варвари, де у 1850 році повінчалися закохані. Оскільки у радянські часи будівлю храму пристосували під дитячу спортивну школу, нині потрібні значні кошти, щоб повернути костелу історичний вигляд. Тому міська влада сподівається на залучення міжнародних інвестицій для фінансування цього проекту, що сприятиме зміцненню культурних відносин між Францією та Бердичевом.

Фото зі сторінки Володимира Федоренка у Фейсбуці.