На знімку: Під час обласного меморіального заходу до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

Художник Володимир Карвасарний спроектував і створив барельєф. На ньому разом із менорою та людськими обличчями зображено абревіатуру з літер єврейського алфавіту тет, нун, цаді, бет, гей. Її пишуть на кожній могилі єврея-вірянина, і перекладається вона як «хай буде його душа зав’язана у вузлі життя». Пам’ятний знак встановили на місці, де в 1941—1942 роках було єврейське гетто.

На Хмельниччині Голокост забрав життя 153 тисяч іудеїв. Тільки в Проскурові за часи гітлерівської окупації було знищено понад 16 тисяч євреїв. Загалом в області на місцях масових розстрілів єврейського населення встановлено 120 пам’ятників, меморіальних комплексів, меморіальних дощок і пам’ятних знаків. Вони не дають забути про звірства фашистів, які чинилися на цій землі.

Ірина КОЗАК.

27 січня, у День пам’яті жертв Голокосту, запоріжці зібралися біля меморіалу жертвам нацизму в Комунарському районі міста, щоб вшанувати пам’ять масово розстріляних у роки Другої світової війни представників єврейського населення.

Крім покладання квітів і хвилини мовчання, ті, хто зібрався, нагадали, що в Запорізькій області нацистські окупанти розстріляли майже 38 тисяч мирних жителів, більшість з яких — євреї. Свої Бабині Яри були в Мелітополі, Бердянську, Оріхові, Гуляйполі, Новозлатополі та багатьох інших містах краю...

Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Переслідування та масове знищення невинних людей — страшні події першої половини ХХ століття. Тоді, у роки Другої світової війни, від рук нацистів загинуло майже шість мільйонів євреїв, а також ромів, радянських військовополонених та представників інших національностей.

З березня 1939-го до кінця жовтня 1944 року Закарпаття перебувало під окупацією угорського гортіївського режиму — сателіта Гітлера. Навесні 1944-го фашисти зігнали з міст і сіл Закарпаття в гетто, а потім у концтабори понад сто тисяч осіб єврейського населення. Більшість із них, на жаль, стали жертвами тієї трагедії. Нині в Закарпатській області проживають четверо осіб, які стали свідками Голокосту. До вшанування пам’яті жертв Голокосту долучилися заступниця голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна і начальник управління національностей та релігій ОДА Олександр Лях. На спомин про загиблих керівництво Закарпатської ОДА, представники Мукачівського міськвиконкому та єврейської громади запалили лампадки біля пам’ятного знака жертвам Голокосту в Мукачеві.

Василь НИТКА.

На Буковині також згадали тих чернівчан, буковинців і бессарабів єврейської національності, яких забрала війна руками нацистів та їхніх союзників. Люди несуть квіти й камінці до місць, де були розстріляні цілі родини.

За підрахунками істориків, тільки на території Буковини влітку 1941-го від рук німецьких нацистів, румунських жандармів, вояків румунської армії, місцевих поліцаїв загинуло від 10 до 15 тисяч євреїв. Ще десятки тисяч були примусово вивезені або доправлені пішки в трудові табори і гетто Трансністрії, звідки повернутися живими вдалося лише приблизно третині від загальної кількості депортованих.

На Буковині відомо майже 50 місць, де чинилися масові розправи над єврейським населенням. Як правило, вони розташовані на околицях сіл та міст. Раніше пошук трагічних для всіх буковинців місць страти євреїв здійснював відомий доброчинець Леонід Фукс, нині, на жаль, покійний. Сьогодні його справу продовжує нинішній очільник товариства «Хесед-Шушана» Ілля Хочь.

Сергій СУЛИМА.

Обласний меморіальний захід до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту відбувся в Лисичанську, що на Луганщині, біля пам’ятного знака, встановленого на місці масового розстрілу єврейського населення під час Другої світової війни (на знімку).

У меморіальному заході взяли участь заступниця очільника області Катерина Безгинська, керівник Сєвєродонецької ВЦА Олександр Стрюк, члени релігійних організацій юдейського віросповідання та представники лисичанського, сєвєродонецького і рубіжанського відділень обласного благодійного фонду «Хесед Нер». Учасники мітингу поклали квіти до пам’ятника та вшанували пам’ять жертв нацизму хвилиною мовчання.

Іван ТЕРЕЩЕНКО.

Фото прес-служби Луганської ОДА.