Представники поліції та надзвичайники вже побували у Вільховецькому будинку-інтернаті для літніх людей, що у Кам’янець-Подільському районі. Окрім дотримання протипожежних правил, особливу увагу звертали на те, чи знають мешканці, як поводитись у надзвичайних ситуаціях, зокрема під час пожежі.

Як повідомили у секторі комунікації поліції, порушень при перевірці не виявили. Тож правоохоронці провели профілактичну бесіду з підопічними та персоналом, який там працює (на знімку). При цьому нагадали елементарні правила поведінки та порядок першочергових дій під час пожеж, щоб уникнути трагічних наслідків.

У найближчі дні такі само перевірки проведуть у всіх районах.

Додатковий контроль у таких місцях не завадить. У цьому переконані і в регіональному представництві Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в області. Адже, здійснюючи свої перевірки, там не раз стикались із тим, як непрофесійно, а подекуди і просто жорстоко поводяться з підопічними.

Ще наприкінці літа група перевірки побувала у Черчецькому будинку-інтернаті для людей похилого віку та інвалідів. Тоді дехто скаржився на своє життя у цьому закладі, мовляв, до них застосовують покарання та не надають належної медичної допомоги. Чи справді це так?

Адже умови перебування в цьому будинку-інтернаті загалом вважаються доволі добрими. Та й самі перевіряльники зазначили, що загалом на території будинку-інтернату чисто та охайно, мешканцям є де відпочити, а люди з інвалідністю можуть на візках виїхати на вулицю. За тими, хто не може піднятись із ліжка, є належний догляд. У кімнатах немає неприємних запахів, дотримані санітарні норми. Старенькі дякували за гарне харчування та чуйність санітарок.

Але навіть при цьому не минулось без прикрих моментів — не всі були задоволені таким життям. Дехто навіть поскаржився, що до них застосовують певні покарання. Приміром, за неналежну поведінку підопічних могли поміщати до ізолятора, не дозволяли виходити за його межі та забороняли користуватися телефоном.

За словами представника уповноваженого з прав людини Оксани Кізаєвої, один із мешканців будинку розповів, що він майже рік страждає від болю в ногах після отриманої побутової травми. Весь цей час змушений самостійно кожного дня використовувати знеболюючі ліки та мазі, але при цьому не отримав належного лікування. Інша підопічна закладу розповіла, що страждає від болю, який спричиняє пухлина на обличчі. Через неї вона вже приблизно два роки не може навіть нормально їсти. Але при цьому теж не отримує лікування. Принаймні у медичній документації обох пацієнтів не було жодних записів щодо огляду відповідними спеціалістами, встановлення діагнозу, призначеного лікування.

Під час перевірки моніторингова група також звернула увагу на те, що люди з інвалідністю практично позбавлені можливості проходити реабілітацію — для цього у них просто немає технічних та інших засобів реабілітації та відповідних виробів медичного призначення.

Приміром, в одного, якому ампутовано частини обох ніг, навіть не була встановлена група інвалідності. Як наслідок —його не забезпечили необхідними протезами та взуттям. Чоловік був змушений користуватись звичайними гумовими капцями.

Не можна було не звернути увагу і на те, що у підопічних не було своїх туалетних стільців. Усім доводилося користуватися лише двома так званими переносними стільцями і відрами. На цьому тлі такі порушення, як проблеми з водопостачанням та неможливість використання душу на другому поверсі, здавалися вже просто «дрібницями».

Важко було назвати всі виявлені недоліки критичними. Результати тодішнього моніторингового візиту обговорили з керівництвом будинку-інтернату, яке отримало відповідні рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.

Але не варто забувати, що із таких «дрібниць» складається життя тих, хто змушений доживати вік в інтернатних закладах. Ці люди практично не мають нічого свого і майже в усьому вони змушені покладатись на інших. Тому й увага до них має бути особливою.

Хмельницький.

Фото ГУ Нацполіції в області.