На знімку вгорі: Дитяче кафе у Рубіжному перепрофілювало свою роботу, щоб вижити.

На знімку внизу: Смачна продукція підприємниці.

У період локдауну, коли її дитяче кафе довелося тимчасово закрити, Юлія не впала у відчай, а перепрофілювала роботу закладу.

Родина Жукових відкрила дитяче кафе у Рубіжному 2016 року. Юлія взяла в оренду приміщення кафе у міському розважальному парку та почала його розвивати. За кілька років кафе стало улюбленим місцем відпочинку для родин із дітьми, святкування днів народження, родинних свят, проведення майстер-класів.

Викликом для підприємниці виявився карантин навесні 2020 року. Тоді господиня зачинила кафе, бо обслуговувати клієнтів у закладах громадського харчування було заборонено. Довелося звільнити й трьох працівників.

«Це був дуже важкий моральний виклик. Певний час нам складно було збагнути, що кафе сьогодні зачинене і гості не прийдуть. Було нерозуміння, чи варто взагалі продовжувати свою справу, була невідомість», — згадує Юлія.

Улітку у кафе відновили роботу, але до колишніх обсягів так і не повернулися. У період карантину постійні клієнти стали приходити менше.

Із грудня 2020 року підприємниця бере участь у програмі менторського супроводу малого бізнесу, що здійснюється за сприяння Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України».

«Я хотіла розібратися для себе у багатьох питаннях, адже малому бізнесу потрібно вміти працювати у період невизначеності та багатозадачності. Маю бути бухгалтером, менеджером та маркетологом одночасно. Також така програма завжди відкриває нові контакти, свіжий погляд на бізнес, часто дуже несподіваний», — каже Юлія.

Менторка програми Олена Набокова порадила підприємниці започаткувати нові напрями у бізнесі.

«Разом із Юлією ми напрацьовували ідеї, як її кафе можна переорієнтувати на період локдауну. Одним із варіантів, що зацікавив, було виготовлення ланч-боксів та заморожених напівфабрикатів для b2b-продажу — бізнес для бізнесу. Люди цінують свій час, є багато таких, кому ніколи готувати вдома, а це може бути гарне рішення та смачний продукт. Світ дуже швидко змінюється, тому слід під нього постійно підлаштовуватися — бути гнучким, готовим до змін. Для малого бізнесу це особливо важливо», — радить Олена Набокова.

Також Юлія почала втілювати ідею, над якою давно розмірковувала, — суші.

«Нещодавно я знайшла майстра, який навчає наших працівників виготовляти суші. Про них давно питають наші клієнти, але не доходила справа, я чогось боялася. Нині маємо нагоду навчитись і запропонувати новий продукт. Простою піцою вже не здивуєш людей, потрібно креативити. Треба змінюватися, щоб вижити. Також продовжуємо виготовляти заморожені вареники та пельмені. Це завжди виручає нас у зимовий період, коли у кафе менше клієнтів. Планую розробити нове меню та запросити фотографа: «смачні» гарні світлини допоможуть збільшувати продажі», — розповіла підприємниця.

Участь у програмі менторської підтримки бізнесу беруть десять підприємців Донецької та Луганської областей. Програма розпочалась у грудні 2020 року й триватиме до 25 лютого 2021 року. Впродовж цього часу підприємці отримають по десять індивідуальних консультацій стосовно масштабування бізнесу, співпраці у форматі b2b, розвитку справи чи переведення її в онлайн.

Фото надано автором.