У середмісті Києва нині триває виставка «Українська революція 1917—1921: регіональний вимір», присвячена перебігові подій сторічної давнини в регіонах, на українських етнічних землях, а також українському національному руху цієї доби за межами України.

Зокрема, тут розміщено 15 тематичних банерів, кожен з яких відповідає певному регіону України або ареалу діяльності українського національного руху, де відбувалися події. Ідеться про Київщину, Волинь, Поділля, Січеславщину, Полтавщину, Таврію, Крим, Слобожанщину, а також Херсонщину, Чернігівщину, Галичину, Буковину, Закарпаття та етнічні землі.

Загалом рух, що розгортався в 1917—1921 роках, мав загальноукраїнський характер. Уперше в новітній історії український народ зміцнив себе як нація та створив незалежну українську державу. Ключовими ідеями революції були ідея створення державності з центром у Києві, ідея соборності.

«Ми відкриваємо в Києві виставку, яка розповідає, що події української революції — це не історія одного міста, одного містечка чи столиці, це була історія, яка стосувалась усієї України», — зазначив Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті.

Ярослав Файзулін (керівник авторського колективу) заявляє, що висвітлені події на сьогодні є досить малознаними, тому колектив прагнув звернути увагу саме на це задля появи інформації в історичних рубриках на сайтах органів влади та оновлення музейних експозицій.

Виставка розмістилася на експозиційних конструкціях Інституту за адресою вул. Хрещатик, 22 (біля будівлі Головпоштамту), а її пересувні стенди надійшли в усі обласні центри України.

Валерія САВЕНКО, студентка Інституту журналістики КНУ імені Т. Шевченка.

Фото автора