Камера для катувань. На столі «тапік» — військовий польовий телефон.
 


Місце для прогулянок у катівні «Ізоляція».

За тиждень ексклюзивні кадри «оази» тортур, знущань і нехтування правами людини, яку влаштували терористи угруповання «ДНР» у захопленому центрі сучасного мистецтва на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів, стали надбанням Інтернету і доказом злочинів гібридних проросійських утворень на Донбасі.

Як розповів «Радіо Донбас.Реалії» автор Телеграм-каналу, який оприлюднив сенсаційні кадри, його самого утримували в одній з таких незаконних в’язниць, і він хоче домогтися закриття таємних місць позбавлення волі в Донецьку. Блогер повідомив, що підтримує зв’язок з в’язнями донецьких тюрем і сьогодні й обіцяє вести Телеграм-канал, доки буде така змога.

Автентичність фотографій підтверджує колишній в’язень «Ізоляції», журналіст, експерт Українського інституту майбутнього Станіслав Асєєв. Він пробув у полоні два з половиною роки. Про цей непростий період життя Асєєв написав книгу «Світлий шлях. Історія одного концтабору». («Ізоляція» розташована на вул. Світлий шлях).

«Ви бачите унікальні кадри: загальне фото території «Ізоляції», камери ув’язнених (перший поверх з ґратами) і прогулянковий дворик, обнесений «колючкою», куди нас виводили вранці на п’ять-сім хвилин. Схоже, ті, у кого з адміністрації ще збереглися мізки, нарешті зрозуміли, чим у найближчому майбутньому обернеться для них ця «тема» — міжнародним розшуком і судом з нашого боку і «обнуленням» — у такому разі від «братів» із ФСБ», — прокоментував журналіст на своїй сторінці у Фейсбуці.

Опублікувати такі фотографії може тільки хтось з адміністрації таємної в’язниці або співробітник так званого МДБ, сказав «Радіо Донбас.Реалії» ще один колишній в’язень гібридних формувань Росії Станіслав Печьонкін.

Публікація фотографій не є ініціативою якогось «Робін Гуда», вважає він.

«Це не бунт у середині системи. Найімовірніше — це якесь протистояння кланів. Немає єдності. Коли я був у заручниках, навіть до мене доходили відомості про протистояння між службою спецоперацій, базою яких є «Ізоляція», і, скажімо, відділом «боротьби з тероризмом». Тощо», — говорить Печьонкін.

Найімовірніше українці не побачать результатів роботи цього Телеграм-каналу, вважає колишній в’язень. Мета, якої насправді хоче досягти автор каналу, залишаться таємною. Вважати, що фотографії робив в’язень «Ізоляції», не варто — у заручників їх немає на що зняти і нікому передати.

Представник Донецька в українській делегації в Тристоронній контактній групі Денис Казанський вважає появу такого Телеграм-каналу свідченням того, що в’язниця «Ізоляція» стала занадто токсичною навіть для Кремля.
«У «Ізоляції» перебувають, як ви знаєте, не тільки українські військові, люди, налаштовані проукраїнськи, а й багато тих, кого просто «призначили» шпигунами і українськими агентами. Зокрема, навіть ті, хто воював на боці «ДНР», самі ж бойовики», — каже журналіст. На думку Казанського, існування такої таємної в’язниці не сподобалося комусь у самому угрупованні «ДНР», і тепер за допомогою публікацій до неї намагаються привернути увагу й закрити.

«Ці фотографії могла зробити людина, яка прийшла туди з перевіркою. Або хтось, хто прийшов «вирішувати» за якогось в’язня. Але в будь-якому разі, це спроба порушити тему, незручну для «ДНРівців», і змусити їх закрити «Ізоляцію», — каже журналіст.

В Україні Офіс Генпрокурора веде кримінальні справи щодо подій у цьому місці, зокрема, підозру оголосили коменданту в’язниці, одному з бойовиків на позивний «Палич». Полонені говорили, що його справжнє ім’я — Денис Куликовський.

Наразі правоохоронці встановили особи п’яти чоловіків, які скоювали злочини в «Ізоляції», каже начальник управління департаменту нагляду щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора Андрій Лещенко. Загалом таких людей, за підрахунками правоохоронців, було приблизно п’ятдесят.

«Фотографії з Телеграм-каналу можливо і не будуть самостійним доказом у судовому провадженні. Однак у нас є люди, які перебували в катівнях цієї в’язниці. Вони на власні очі бачили ці приміщення, їх там катували. У будь-якого слідчого, який розслідує ці провадження, є можливість показати ці фотографії і запитати, що на них зображено. Якщо свідок або потерпілий упізнає це приміщення, то фотографії вже матимуть значення в розслідуванні», — пояснив Лещенко.

Фото Телеграм-каналу «Донецький тракторист».