Водночас лідер гурту «Океан Ельзи» й політик Святослав Вакарчук зазначив, що Проскурня був одним із тих, хто «творив автентичну і разом з тим сучасну Україну. Дуже велика втрата для всіх нас».

І це не перебільшення, адже Сергій Проскурня був дотичний до дуже багатьох культурних подій не лише в Україні. Він організовував театральні фестивалі, радіовистави, ставив вистави у театрах Львова, Києва, Одеси та Черкас. Сергій Проскурня був організатором культурних обмінів з кращими театрами Західної Європи, працював з відомими театральними фестивалями по всьому світу. Впродовж п’яти років він також режисирував державні паради та концерти до Дня Незалежності України.

У 2013—2014 роках Сергій Проскурня створював кінопроект «Наш Шевченко», частину сюжетів для якого знімав на Євромайдані. Саме під час революційних подій Проскурня зафільмував, як Герой Небесної Сотні Сергій Нігоян читав уривок із поеми Шевченка «Кавказ», і зробив обличчя Нігояна впізнаваним.

Сергій Проскурня народився у Львові, згодом родина переїхала до Черкас. Спершу він пов’язував своє життя з музикою, навіть закінчив музичне училище. Працював вчителем, служив в армії, згодом вступив до Київського державного інституту театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого (нині Київський національний університет) на акторсько-режисерський курс. У 1987 році свою дипломну виставу «Чайка» він створив разом з актрисою Адою Роговцевою. На початку 90-х брав активну участь у «революції на граніті», був палким прихильником незалежності України. Серце видатного режисера перестало битися на 64-му році життя. Світла пам’ять!