Навести лад у житловому будинку і упорядкувати прилеглу територію, забезпечивши мешканцям затишок і комфорт, безпеку і економію в платі за енергоресурси. А ще — мотивувати городян бути активними в питаннях, які стосуються життя своїх будинків, вулиць і міста в цілому. Ці завдання вирішує ціла низка програм, які вже не перший рік реалізуються в Дніпрі. Дедалі більше об’єднань жителів будинків стають їх активними учасниками.

Нові можливості співфінансування

Так, у місті продовжили програму співфінансування проведення ремонтів ОСББ і ЖБК, виділивши з міського бюджету 30 мільйонів гривень. Ці кошти одержать 166 об’єднань, що перемогли у відповідному конкурсі: по 15 мільйонів ОСББ і ЖБК.

Варто зазначити, якщо раніше максимальна сума, на яку міг розраховувати конкурсант, не перевищувала 200 тисяч гривень, то цього року вона буде пропорційно залежати від площі будинку. Крім того, якщо в попередні роки більшість заявок стосувалися ремонтів електромереж, водопостачання, водовідведення, то нині городяни переключилися на під’їзди і утеплення фасадів.

Серед переможців — об’єднання, що раніше брали участь у програмі, є й ті, яким менше трьох років.

«Об’єднання мають профінансувати щонайменше 25%, решта надходить із міського бюджету. І що більший відсоток готове профінансувати ОСББ або ЖБК, то імовірніша перемога в конкурсі. Це не стосується нових об’єднань, адже їх загалом у місті приблизно 50, тому між ними немає конкурсної боротьби», — розповів фахівець міськради Владислав Макарець.

За час дії програми з 2016-го року в Дніпрі провели понад 2,5 тисячі ремонтів.

Що б ще відремонтувати?

Крім того, об’єднання міста одержують фінансування й у рамках програми «Бюджет участі». Так, з 2017-го її переможцями стали 43 проекти. 30 із них на загальну суму 4,3 мільйона гривень уже реалізували, інші втілять цього року на більш як два мільйони.

«Переважна більшість проектів ОСББ стосуються впорядкування двірського простору, ремонтів усередині будинку, заміни мереж і комунікацій тощо. Цього року фінансування програми «Бюджет участі» збільшено на 17 мільйонів. Загальна сума на реалізацію всіх 152 проектів-переможців становить 48 мільйонів. З’являється можливість реалізовувати набагато більше запропонованих містянами корисних ініціатив», — наголосила директор департаменту інноваційного розвитку міськради Юлія Павлюк.

Як розповіла представник ОСББ «Кедрина, 47» Марина Руденко, чий проект з асфальтування прибудинкової території реалізують цьогоріч, їх об’єднання вже вшосте перемагає в бюджеті участі: «У такий спосіб нам вдалося багато чого зробити: заасфальтували дорогу і тротуари з одного боку будинку, відремонтували ґанки в трьох під’їздах, облаштували пандус в одному з них, а також замінили труби опалення, зробили навіси на підвалах, поклали плитку на всіх поверхах будинку. Це дорогі роботи й жителі самі з ними не впоралися б».

Кредити, з якими варто зв’язатися

Об’єднання Дніпра також активно користуються можливостями, які їм надаються за програмою «Енергоефективний будинок». У її рамках за рахунок міського бюджету компенсується частина взятих ОСББ кредитів на впровадження енергоефективних заходів.

Як відомо, в Україні діє держпрограма «Теплі кредити». За фінансуванням ОСББ звертаються в банки-партнери, визначені державою для взяття кредитів на енергоефективні заходи. У такий спосіб проводиться заміна мереж тепло- і водопостачання, вікон, дверей, утеплення фасадів, цоколів, модернізація електропостачання, установлення лічильників, індивідуальних теплових пунктів тощо. З виплатою кредитів допомагає й місто.

Серед активних учасників програми «Енергоефективний будинок» — ОСББ «Слобожанський 68-68а». Тут виконали низку енергозберігаючих заходів на півтора мільйона гривень — 510 тисяч із них компенсувало місто.

«У всіх восьми під’їздах двох будинків замінили вікна, зробили освітлення, облаштували теплові насосні станції для економії тепла, регулятори тиску і подачі води по трубах опалення, лічильники на водопостачання, а також утеплили всі замінені мережі. Це все великі суми, і зробити своїм коштом ми б точно не змогли», — зазначив член правління ОСББ Сергій Повєрін.

Факт

«За чотири роки нам вдалося 55-річний будинок привести в належний стан. І цього разу ми вже думали: «А що ж ще можна зробити?». Адже покрівля відремонтована, труби водопостачання й каналізації також, територія теж у порядку. Тому вирішили відремонтувати труби зворотного теплопостачання», — каже голова ОСББ «Пилипа Орлика, 21, 21-А», яке бере участь у програмі вже вчетверте.

Офіційно

«Держава компенсує 40% кредиту, а місто — 30%. З 2018-го міська рада компенсувала відповідні кредити 83 об’єднанням на суму майже 5,5 мільйона гривень. На поточний рік у міському бюджеті передбачено півтора мільйона на компенсацію відповідних кредитів, узятих ОСББ торік», — зазначила Юлія Павлюк.

Дніпро.

Фото прес-служби Дніпровської міськради.