Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський під час публічного обговорення Національної економічної стратегії-2030. Урядовці визначили перспективи української видобувної промисловості, обговорили питання інтеграції з європейськими ринками та скорочення викидів.

Міністр представив учасникам заходу досягнення у видобувній промисловості, бачення її розвитку та інвестиційні можливості.

«Галузь надрокористування має стати провідним сектором економіки України. Для цього Міндовкілля працює над дерегуляцією ринку у цій сфері та спрощенням доступу інвестора до інформації. Вже працюють електронні аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, скоро на розгляд Верховної Ради України буде подано новий Кодекс про надра», — повідомив Роман Абрамовський.

Тим часом минулого тижня Верховна Рада підтримала в цілому як Закон проект № 4051 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи».

Законом запроваджується два самостійні види роботи — дистанційна та надомна.

Дистанційна — робота виконується поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Надомна — робота виконується працівником за місцем його проживання або в інших визначених ним приміщеннях, що характеризуються наявністю закріпленої зони, технічних засобів (основних виробничих і невиробничих фондів, інструменту, приладів, інвентарю) або їх сукупності, необхідних для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або функцій, передбачених установчими документами, але поза виробничими чи робочими приміщеннями власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу.

Договір про дистанційну або про надомну роботу укладається тільки у письмовій формі. Роботодавці мають ознайомлювати працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями та іншими документами із використанням визначених у трудовому договорі засобів електронного зв’язку. Відповідно підтвердження про ознайомлення допускається шляхом обміну електронними документами.

За письмовим погодженням може встановлюватися гнучкий режим робочого часу, що передбачає саморегулювання працівником часу початку, закінчення роботи та тривалості робочого часу упродовж робочого дня, на визначений строк або безстроково, під час прийняття на роботу або пізніше. Про переведення на гнучкий режим робочого часу працівників потрібно попередити не менш ніж за два місяці. Якщо працівник порушує гнучкий режим роботи, він може бути переведений на загальний режим без попередження за два місяці.

МВС теж ініціює зміни, що стосуються Держзнаків автомобілів та інших транспортних засобів.

На офіційному вебсайті МВС оприлюднено проект наказу Міністерства внутрішніх справ України «Про деякі питання державних номерних знаків транспортних засобів». Проект розроблено з метою встановлення єдиних зразків державних номерних знаків транспортних засобів, їх технічних характеристик та врегулювання вимог до їх інформаційного змісту.

Не будемо навіть аналізувати ті зміни, які пропонують запровадити фахівці МВС, а лиш спробуємо порахувати — скільки вже було спроб внести подібні зміни і зрозуміти, як це вплине на безпеку руху та якість доріг.

Насамкінець — інформація від Державної служби статистики України. Про будівництво. Обсяг виконаних будівельних робіт у минулому році порівняно з 2019-м збільшився на 4,0% і становив 199,0 млрд грн. Так, нове будівництво становить 36,1% від загального обсягу виконаних будівельних робіт, ремонт (капітальний та поточний) — 36,9%, реконструкція та технічне переоснащення — 27,0%.