Зробити заняття доступними для ветеранів АТО/ООС — це спільне завдання для влади на місцях, громадських організацій та об’єднань самих ветеранів.

Саме ця теза була головною під час зустрічі фахівців управління молоді і спорту, департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА, представників відділу у Хмельницькій області Міністерства у справах ветеранів України, регіонального центру з фізичної культури осіб з інвалідністю «Інваспорт», Центру допомоги учасникам АТО.

Практично кожен із учасників цієї розмови міг назвати ті проблеми, котрі потребують швидкого розв’язання. Серед них, приміром, доступність спортивних залів та тренажерних майданчиків для тих, хто пересувається на візках. Чи, скажімо, недостатнє забезпечення фахівцями-реабілітологами, котрі могли б проводити заняття. Доволі часто на перешкоді стає банальна непоінформованість ветеранів щодо можливостей залучення їх до занять спортом та отримання послуг із спортивної реабілітації.

Таке детальне обговорення проблеми допомогло виділити кілька першочергових завдань, вирішення яких допоможе забезпечити ветеранів та їх сім’ї доступом до можливостей із фізкультурно-спортивної реабілітації. Так, насамперед управлінню молоді і спорту ОДА доручили підготувати перелік закладів спортивної інфраструктури, де можна організовувати спортивні заняття для ветеранів. А головне — з’ясувати, чи всі вони доступні людям з інвалідністю.

Є робота і для представників відділу Міністерства у справах ветеранів України в області та активістів із організацій учасників АТО/ООС: вони мають вивчити запити та побажання ветеранської спільноти щодо організації занять, змагань, тренувань тощо. На основі таких узагальнень можна буде визначити основні напрями підтримки ветеранського спорту, а головне — можливі джерела їх фінансування. І цьому має допомогти відповідна обласна соціальна програма, за розроблення якої повинно взятись управління молоді і спорту.

А до розв’язання проблеми з тренерами та реабілітологами готові долучитись і самі ветерани. Адже багато хто не тільки хоче сам займатися спортом, а й готовий тренувати і допомагати іншим. От тільки самим потрібно трохи підучитись цієї справи й отримати диплом про вищу освіту, який давав би право на роботу. Допомогти в цьому могли б вищі навчальні заклади краю, здійснюючи підготовку саме таких фахівців. У них є для цього відповідні можливості, тож варто було б запровадити підготовку саме таких спеціалістів. 

Зустріч в ОДА підштовхнула також до налагодження тіснішої співпраці ветеранських організацій з центром фізичної культури осіб з інвалідністю «Інваспорт». Адже на його базі можливе проведення для ветеранів з інвалідністю тренувань та підготовки до участі в спортивних змаганнях різного рівня.

Багатьом колишнім бійцям спорт та фізкультура не тільки допомагатимуть підтримувати фізичну форму та розв’язувати проблеми зі здоров’ям, а ще й сприятимуть налагодженню соціальних контактів, розв’язанню психологічних проблем, з якими доводиться стикатись тим, хто повертається додому із зони бойових дій.

Хмельницький.