Так само в лютому, на Соловках, 75 зим тому, 1936-го, згинув український поет Євген Плужник.

«Минуло всім, але не всім минулось», — провидів далекими холодами поет. Невже приспів недобрий час і бібліотеці його імені?!

Від 1992 року заклад носить ім’я класика української літератури, поета, лірика Євгена Плужника.

Він жив і працював у будівлі навпроти бібліотеки-легенди. Меморіальну дошку поетові встановлено на стіні цього будинку — № 18/1.

Центральна районна бібліотека ім. Є. Плужника — одна з найвідоміших і найпопулярніших у Києві. Вона — в історичному центрі, на вулиці Прорізній, 15.

Розташована дуже зручно, в самому центрі, поряд станцій метро «Хрещатик», «Театральна», «Золоті ворота» і «Майдан Незалежності». Щороку обслуговує понад 5 700 користувачів. ЇЇ фонд перевищує 45 тисяч примірників. Серед них і раритетні видання, і сучасна література, є також інтернет-центр та зона Wi-Fi. Ці послуги безоплатні!!!

Формувати її книжковий фонд розпочали одразу ж після Другої світової війни (1948 року). Наприкінці серпня 1952-го бібліотеці, тоді Ленінського району, столиці України надано приміщення в новобудові за адресою — вулиця Прорізна, 15. Там бібліотека була розміщена донині.

З жовтня 2002 року Центральна районна бібліотека (ЦРБ) ім. Є. Плужника очолює Централізовану бібліотечну систему (ЦБС) Шевченківського району столиці.

На її полицях — сучасна та класична українська і світова художня література, видання з літературознавства, історії, філософії, мистецтва, всесвітня історія мистецтв, підручники з певних навчальних дисциплін, закони України та постанови Кабінету Міністрів України за часи незалежності, періодичні видання (газети, журнали) на кожен смак і відповідну вікову аудиторію.

Для шанувальників раритетів — найдавніше видання — повний енциклопедичний словник Брокгауза і Єфрона.

***

Вкотре балансоутримувач намагається позбавити Центральну районну бібліотеку імені Євгена Плужника приміщення!

Протягом тривалого часу договори оренди приміщення для бібліотеки продовжувалися завдяки втручанню керівників Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Леся Танюка (у 2004 році) та Володимира Яворівського (у 2009 році), засобів масової інформації, громадської ради при бібліотеці, читачів.

І хоч існує низка нормативних актів щодо запровадження мораторію на виселення бібліотек, недопущення практики безпідставного розірвання чи припинення договорів оренди із закладами культури, зокрема бібліотеками, а також закріплення за ними переважного права на укладання договору оренди на новий строк, адміністрація закладу культури отримує відмови у продовженні дії договору оренди.

Такі дії є безпідставними і обурливими, адже орендна плата та комунальні рахунки сплачуються вчасно і в повному обсязі, приміщення бібліотеки підтримується в належному стані, було зроблено капітальний ремонт.

Гостями бібліотеки в різний час були Іван Марчук і Едуард Межул, Раїса Недашківська і Володимир Нечипоренко, Олексій Богданович і Олексій Паламаренко, Іван Драч і Микола Жулинський, Дмитро Малаков і Михайло Кальницький, Юрій Мушкетик і Микола Сом, Андрій Курков і Андрій Кокотюха, Микола Луків, подружжя Валерій і Наталя Лапікури, Валентина Чорновіл і Тамара Гримальська (Стратієнко), Ада Роговцева і Олексій Вертинський, Світлана Мирвода і Валерій Шептекіта, Анатолій Качан і Дмитро Капранов, Володимир Огризко і Ярема Гоян, Ольга Когут, Сергій Дяченко. Всі вони — непересічні українські громадяни — видатні творчі особистості...

Коли на приміщення, які займають заклади культури, зазіхають, доводиться просити про захист у Міністерства культури України, департаменту культури КМДА, громадськості.

Не залишаймося байдужими! Наш голос на захист бібліотеки, книги і читання повинен бути почутий!

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.