Згідно з даними звіту Національної академії наук, по країні досі залишається позитивною динаміка летальних випадків від захворювання на коронавірус.

Однак смертність від COVID-19 знизилася майже вдвічі порівняно з показниками початку грудня 2020 року.

Анонсований вітчизняним МОЗ на 15 лютого старт вакцинації відкладається з технічних причин. В Україні все готове до початку антиковідної імунопрофілактики, от тільки очікувані дози препаратів ще не доїхали, заявив під час онлайн-брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, відповідно до підписаних з виробниками вакцин договорів, у лютому та березні Україна має одержати по мільйону доз. «Але виникли якісь там бюрократичні загальні труднощі, які не залежать від України», — сказав глава МОЗ, пояснюючи, чому Pfizer досі так і не з’явився в країні.

А ось практичні заняття мобільних бригад для імунізації від коронавірусу Pfizer-BioNTech і AstraZeneca/Oxford таки почалися з понеділка, повідомляє прес-служба Центру громадського здоров’я України. Зазначається, що до кінця тижня практичні заняття пройдуть як мінімум по дві мобільні бригади з кожної області.

«Одна мобільна бригада з області вивчить спосіб використання, введення й особливості роботи з вакциною Pfizer-BioNTech, інша — з AstraZeneca. Це дасть змогу оперативно запустити процес імунізації проти COVID-19 по всій Україні, щойно доправлять вакцину», — йдеться у повідомленні.

У ЦГЗ також поінформували, що 15 лютого в Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України була подана заявка про державну реєстрацію в Україні вакцини Oxford/AstraZeneca проти COVID-19 під зобов’язання для екстреного медичного застосування. Того само дня Всесвітня організація охорони здоров’я схвалила вакцину шведсько-британської компанії AstraZeneca для екстреного застосування. Під час досліджень було встановлено, що ефективність вакцини становить 63,09%. В організації зазначили, що вона підходить для небагатих країн через прості вимоги до зберігання. Про це заявив глава організації Тедрос Аданом Гебреісус під час брифінгу, інформує УНІАН. Як повідомляється на сайті ВООЗ, дані про вакцину вивчила Стратегічна консультативна група експертів (SAGE) з імунізації. Вони рекомендували використання препарату для всіх вікових груп від 18 років і більше.

У свою чергу український міністр охорони здоров’я заспокоїв громадян із приводу безпеки COVID-вакцинації, розказавши про її пост-безпеку: «Можливі випадки, коли людина може занедужати, але перехворіти легко, без важких наслідків»...

Також він зазначив, що в більшості випадків люди після вакцинації не хворіють взагалі.