Про це повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Його змушують виплатити незаконно присуджений штраф у розмірі 300 тисяч рублів за рахунок державної матеріальної допомоги, яка надається Україною, або шляхом виконання примусових робіт. Після відмови Олексія це робити, шантаж та погрози запроторення його в ШІЗО з боку адміністрації колонії посилилися», — зазначила Л. Денісова. Вона уточнила, що морально-психологічний тиск на українця здійснює керівництво «ВК-1 УФСВП РФ по Ставропольському краю», де незаконно утримується О. Бессарабов. Уповноважена наголосила, що такі дії порушують статтю 4 Європейської конвенції з прав людини, статті 30, 31 Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН. Крім того, на порушення статті 3 Європейської конвенції з прав людини громадянин України з моменту незаконного арешту і до сьогодні перебуває в нелюдських умовах, що принижують його гідність.

Омбудсман звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням вивчити обставини, через які на О. Бессарабова здійснюється морально-психологічний тиск, та вжити невідкладних заходів із відновлення прав громадянина, зокрема на утримання в належних умовах, які мають відповідати статтям 9, 10 Мінімальних стандартів поводження з в’язнями, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН.

Також Л. Денісова закликала міжнародну спільноту продовжувати тиск на країну-агресора Російську Федерацію задля недопущення порушень прав незаконно ув’язнених громадян України та якнайшвидшого їх звільнення.

Вл. інф.