«Воїни-афганці одними з перших підставили плече Україні на початку російської агресії...» — цими словами розпочав свій виступ голова Закарпатської облради, генерал Олексій Петров на мітингу-реквіємі, присвяченому Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 32-й річниці виведення радянських військ із Афганістану, який відбувся біля пам’ятника «Скорботна мати» в Ужгороді.

За мужність, героїзм, самопожертву й активну громадянську позицію очільник області нагородив почесними грамотами Василя Романця, члена правління Іршавської районної організації Української спілки ветеранів Афганістану, та Василя Якобчука, члена правління Ужгородської міської організації спілки ветеранів Афганістану. Відзнаки вручив також і міський голова Богдан Андріїв.

До пам’ятника воїнам-афганцям в Ужгороді прибуло майже 60 воїнів-ветеранів із різних районів Закарпаття.

Василь НИТКА.

***

Цьогоріч урочистості в Рівному розпочалися з ходи від Будинку офіцерів до майдану Короленка. Там, біля пам’ятника загиблим у локальних конфліктах воїнам, відбулися мітинг-реквієм та покладання вінків.

Заходи продовжилися в міському Палаці культури — урочисті збори та концерт. Представникам ветеранських організацій вручили нагороди.

Юлія ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК, керівник відділу прес-служби Рівненської обласної ради.

***

У Млинові на Рівненщині також пом’янули тих, хто вирушив у кращі світи через афганську війну.

Упродовж дев’яти з гаком років участь у бойових діях у цій далекій гірській країні брали більш як сотня наших земляків. Не всім їм судилося повернутися до рідних порогів. Не заживає душевна рана з цього приводу у рідних Віктора Раулінавічюса з Острожця, Степана Мурина з Привітного, Миколи Гижука з П’яння. Чимало воїнів, хрещених кулями й осколками на цій неоголошеній війні, пішли з життя уже після повернення додому.

Віталій ТАРАСЮК.

***

В Івано-Франківську у парку на вулиці Військових ветеранів відбулося віче-реквієм. У поминальній панахиді взяли участь представники влади, військові ветерани, родини загиблих афганців.

Світлу пам’ять загиблих та зниклих безвісти мешканців Прикарпаття вшанували хвилиною мовчання та військовим салютом. У своїх виступах кожен наголошував на цінності життя та побажанні, щоб жоден співвітчизник не віддавав своє життя за імперські інтереси.

Людмила СТРАЖНИК.

***

Урочистою ходою відзначили і у Житомирі цей день. У супроводі військового оркестру кілька сотень учасників заходу — ветеранів, військовослужбовців, представників влади, духовенства та громадськості — пройшли колоною з бронетранспортером на чолі від Соборного майдану до Нового бульвару.

Тут, біля пам’ятного знака «Братам, загиблим у Афгані» у вигляді трагічного символу війни в Афганістані — чорного тюльпана, відбувся мітинг-реквієм, на якому присутні віддали шану загиблим землякам. Звертаючись до присутніх, учасники заходу наголосили, що мужність афганців та готовність до самопожертви заради бойових побратимів заклали бойові традиції, які стали взірцем для нинішнього покоління військовослужбовців.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Фото з сайту zhitomir.info.