Напружена ситуація спостерігається в Івано-Франківській області. «Зростання захворюваності порівняно з попередньою добою становить 28,8%. Завантаженість лікарень — під 100%. Безпосередньо бачимо завантаженість ліжок у реанімаційних відділеннях. Бачимо, що вже не вистачає кисню. Наприклад, у Лисецькій ЦРЛ Тисменицького району», — зазначив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, відкриваючи вчора в Івано-Франківську засідання обласної комісії ТЕБ і НС через відеозв’язок, передає Укрінформ. На його переконання, для врегулювання ситуації необхідно терміново запровадити епідеміологічні обмеження і розгорнути додаткові ліжка в медзакладах та забезпечити їх киснем.

Глава МОЗ також озвучив нові терміни початку вакцинації медичних працівників під час онлайн-конференції Американсько-української ділової ради. «Ми почнемо вакцинацію всіх медичних працівників у лютому. Найімовірніше, максимально це буде протягом наступних 10 днів чи тижня», — заявив він.

Степанов відзначив, що на першому етапі щеплення одержать медики, які працюють із хворими на COVID-19, — це майже 367 тис. співробітників державних і комунальних установ, у разі вакцинації 100% представників цієї категорії. На другому етапі запланована вакцинація всіх медпрацівників, зокрема тих, хто працює у комерційних лікарнях.

Згідно з календарним планом на поточний рік, безплатні щеплення українці мають отримати в лютому. Першими антиковідну імунопрофілактику пройдуть медики, які працюють із хворими на COVID-19, і військові операції Об’єднаних сил. До листопада також хочуть прищепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей, які старші за 60 років. Протягом 2021-2022 рр. охопити вакцинацією планують 50% населення України (20 млн чоловік). Очікувалося, що вакцинація стартує 15 лютого, коли Україна одержить перші партії вакцини від AstraZeneca. Проте напередодні міністр Степанов повідомив, що поставки доз затримуються...

Тим часом контактний центр МОЗ щодо COVID-19 готується до початку вакцинальної кампанії, заявив заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер.

«Контакт-центр МОЗу щодо COVID-19 готується до прийому звернень, пов’язаних з вакцинацією. Ми тренуємо фахівців, змінюємо їхній алгоритм роботи. Тільки-но розпочнеться вакцинальна кампанія в Україні, контакт-центр володітиме всією необхідною інформацією», — зазначив чиновник.