Під час виїзного засідання колегії в Острозі голова Рівненської ОДА Віталій Коваль (на знімку) розповів про головні досягнення і перемоги Рівненщини у 2020 році:

— Рівненщина — невелика область, але дуже амбіційна. Ми маємо високе четверте місце в авторитетному рейтингу «Regional Doing Business». Це означає, що ми змогли створити в регіоні сприятливі та рівні умови для бізнесу. Ми — п’яті в урядовому моніторингу розвитку регіонів. Ми забезпечили приріст у більшості галузей промисловості, а зростання обсягів виробництва продукції аграрного сектору є одним із найвищих в Україні».

У 2020 році Рівненщина збільшила обсяг експорту, вона має позитивне сальдо зовнішньої торгівлі — коефіцієнт покриття експортом імпорту становить 1,25. Питома вага експорту до країн ЄС є одним з найвищих показників серед регіонів — 83%.

«Важливо, щоб Рівненщина стала областю доданої вартості. Щоб ми експортували не просто сировину, а справді мали такі перемоги, як у меблевій галузі. Адже 10% експорту за межі країни в області — меблі. Додана вартість — не просто ліс, спиляний у сирому вигляді, а — меблі, які мають у собі зарплату, енергоносії та сировину. Це успіх, який потрібно далі розвивати», — зазначив Віталій Коваль.

Загалом Рівненщині, незважаючи на пандемію, вдалося стати самодостатнім фінансовим регіоном. Минулий рік область закінчила з профіцитом бюджету — плюс 65,5 мільйона на розвиток. Цього року теж хороший старт —збільшення доходів місцевих бюджетів усіх рівнів на 4,3 мільйона гривень.

Продовжується активна робота 2020 року щодо детінізації різних сфер життя. Збільшенню, скажімо, акцизного збору, який залишається в бюджетах громад, сприяло виявлення 157 нелегальних АЗС. Більшість із них почали працювати «по-білому».

Окрім того, аудит виявив, що далеко не всю сільськогосподарську землю використовують легально. Тож уже надходження до скарбниць громад дало залучення в офіційний обіг 28 тисяч гектарів.

Також завдяки системній реалізації в регіоні ініційованих Президентом України державних програм вдалось мінімізувати негативні наслідки карантинних обмежень, пов’язаних із пандемією, для суб’єктів малого і середнього підприємництва.

Зокрема, показник виконання державної програми «Доступні кредити 5 —7—9%» на Рівненщині є одним із найкращих серед регіонів. Для суб’єктів малого та середнього підприємництва області було видано 360 кредитів на суму 740 мільйонів гривень, що, передусім, дасть змогу зберегти робочі місця.

Окрім того, у пріоритетах — поліпшення якості життя наших громадян. У рамках президентської програми «Велике будівництво» в області збудовано чи капітально модернізовано по п’ять шкіл та садочків, а також чотири спортивні об’єкти.

Минулого року на Рівненщині прокладено та відремонтовано понад 200 кілометрів автомобільних доріг національного й місцевого значення. Це більше, ніж загалом за чотири попередні роки. «Усі досягнення вдалося зробити разом, завдяки спільним зусиллям і роботі усіх гілок влади та соціально-відповідального бізнесу. Попереду ще багато роботи. І як результат — нові перемоги», — підсумував голова ОДА.

Рівне.

Фото прес-служби РОДА.