Вихід із політичної кризи, що склалася у країні, шукали учасники круглого столу: «Політична криза в Україні: парламентські інструменти її подолання», який відбувся в Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. До участі в ньому було запрошено народних депутатів, експертів у галузі права та представників влади. Щоб вийти з політичної кризи, учасники круглого столу пропонують ухвалити в парламенті рішення, яке дасть змогу повернутися до Конституції 2004 року, котра, як відомо, передбачає парламентсько-президентську форму правління.

Голова комітету Давид Жванія: «Наше головне завдання — відновлення порушеної легітимності конституційних норм суспільного та державного життя. Тієї легітимності, що була втрачена внаслідок ухвалення в 2010 році рішення Конституційного Суду. Гарячі голови мають зрозуміти: вихід із системної кризи можливий тільки через парламентські інструменти. Силовий варіант лише поглибить кризу і не розв’яже проблем суспільного протистояння».

Свої точки зору висловили також представники різних політичних сил. За словами лідера фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка, Конституційний Суд не мав жодного права та повноваження ухвалювати протиправне рішення щодо скасування конституційної реформи 2004 року. Повернення до Конституції 1996 року без рішення Верховної Ради — це усунення народу, уособленням якого є парламент, від процесу внесення змін до Конституції.

Для того, щоб рішення парламенту було легітимне, наголосив парламентарій, має бути пройдена повна процедура, а це 300 голосів, які дають можливість парламенту легітимізувати зміни до Конституції.

Віталій Кличко, голова фракції «УДАР», зауважив: «Ми бачимо в якому стані нині перебуває країна. Це і є наслідком тих дій, коли змінили Конституцію в незаконний спосіб».

«Упевнений, що наше завдання — відновити Конституцію 2004 року. Для цього нам потрібно більшість голосів у парламенту. Створення такої більшості — це додатковий крок виходу з нинішньої кризи. Більшість у парламенті може поставити крапку в питанні відповідальності сьогоднішньої влади. Ми повинні повернутися до пропорційної системи виборів», — зазначив лідер «УДАРу».

Представник «Свободи» Леонтій Мартинюк своєю чергою зауважив, що повернення до Конституції 2004 року не розв’язує політичної кризи та не відповідає вимогам і викликам людей, які протестують. Свою позицію свободівець пояснив так. Немає великого значення, ким саме призначатиметься Кабінет Міністрів — Президентом чи парламентом, бо більшість у парламенті є провладною.

«З таким само успіхом, після повернення до Конституції 2004 року ми можемо знову проголосувати за той самий склад уряду або якийсь інший, вигідний владі, — наголосив він. — Не треба замилювати собі очі: розв’язання кризи можливе тільки в разі повного перезавантаження влади, до того ж за умови чесного волевиявлення громадян».

Водночас Л. Мартинюк заявив, що «Свобода» все-таки готова підтримати таке рішення парламенту.

У свою чергу Ольга Михайленко (фракція КПУ) наголосила, що комуністи готові підтримати такі рекомендації за умови, якщо буде враховано їхні пропозиції. Серед них, зокрема, міститься вимога щодо об’єктивного розслідування всіх протиправних дій під час масових заворушень. До того ж до відповідальності має бути притягнуто і провокаторів, і організаторів із виконавцями. Крім того, комуністи наполягатимуть, щоб Президент, уряд та парламент проаналізували причини, що призвели до загост-рення політичної кризи. За основу вони пропонують узяти антикризову програму, підготовлену комуністами.

Водночас О. Михайленко наголосила, що має бути зреалізована ініціатива комуністів щодо проведення всеукраїнського референдуму.

Учасники круглого столу запропонували комітету підтримати ці рекомендації для розгляду в парламенті.