На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук (на знімку) у відеозверненні, розміщеному на його сторінці у Фейсбуці.

«У 1918 році, після узаконення Тризуба символом Української Народної Республіки, Михайло Грушевський у газеті «Народна воля» зазначив: «Народна Українська Республіка, поставивши завданням об’єднати в самостійній Українській державі українські землі й відновити повноту культурного й політично-національного життя, бере за герб старий знак Володимира Великого. Головне те, що це оздоба питоменна, не запозичена, зв’язана з нашою тисячолітньою державою, політичною й культурною історією».

Тризуб є міцним історичним містком між модерною Україною та княжою Руссю. Деякі українці бачать у ньому зашифроване слово «Воля». Адже Державний Герб України уособлює наше прагнення до свободи та є символом незалежності українського народу, нації й держави», — наголосив Р. Стефанчук.

За його словами, вперше за майже 30 років незалежності України парламент має можливість ухвалити фундаментальний закон, який стосується державних символів України, порядку їх використання та захисту. Так, переконаний політик, ми надамо статтям 20-й та 92-й Конституції України реального змісту.

«Свідченням актуальності вирішення зазначеного питання є численні електронні петиції до органів влади. Зокрема, вони стосуються утвердження великого Державного Герба України як невіддільного атрибута держави та складової її конституційного ладу.

Наша мета — зберегти та передати наступним поколінням те, що отримали від наших предків, і зробити так, щоб Державний Герб України у всьому світі асоціювався із символом успішної та заможної європейської держави», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України.