«Погляди на співпрацю максимально збігаються, і більшість із них відображені у стратегічних напрямах діяльності на поточний рік, а також у плані заходів з їх реалізації», — наголосила Людмила Денісова. За її словами, в рамках співпраці для отримання відповідних коментарів профільними координаторами ООН буде опрацьовано проект закону № 5019 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правових засад діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та альтернативний законопроект, розроблений Офісом Уповноваженого.

«Оскільки нещодавно було представлено спецдоповідь Уповноваженого «Вплив пандемії COVID-19 на ромську громаду в Україні», домовлено про залучення фахівців агенцій ООН для роботи над реалізацією рекомендацій, наданих у доповіді», — повідомила Людмила Денісова. Також за результатами зустрічі одним із пріоритетних напрямів співпраці сторони визначили скоординовану адвокацію щодо переміщення осіб, ув’язнених до початку військової агресії на сході країни та передачі 220 кримінальних справ стосовно 230 осіб і проваджень, які залишились у судах та правоохоронних органах на тимчасово окупованих територіях Донбасу, на підконтрольну уряду України територію. Крім того, буде продовжено спільну роботу із затвердження дорожньої карти щодо виплат заборгованості із заробітної плати для України, напрацювання нової редакції Трудового кодексу, проведення спільного дослідження з питань інтеграції мігрантів в Україні та презентації спеціальної доповіді про права мігрантів в Україні.

Насамкінець Людмила Денісова наголосила на необхідності посилення двосторонньої співпраці з імплементації Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини, посилення інституційної спроможності національного превентивного механізму та підвищення поінформованості українського суспільства про права і свободи людини і громадянина. «Сподіваюсь, що найближчим часом у робочому порядку будуть узгоджені разом із спеціалізованими агенціями та структурами ООН, представленими в Україні, спільні заходи з реалізації поставлених цілей», — підсумувала Людмила Денісова.

Вл. інф.