Головна мета Стратегії розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства на 2021—2023 роки — встановлення основних напрямів політики та пріоритетів подальшого вдосконалення законодавства України про судоустрій, статус суддів та судочинство у взаємозв’язку та взаємодії з іншими інститутами правосуддя. На цьому наголошувалось під час презентації Стратегії, яка відбувалась за участі Президента Володимира Зеленського, народних депутатів Андрія Костіна та Сергія Іонушаса, віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, міністра юстиції Дениса Малюськи, заступника керівника Офісу Президента Андрія Смирнова.

«Судова система в Україні на сьогодні є однією з найбільших проблем. Насамперед — для звичайних українців, які не мають надії на справедливість у судах і не відчувають захисту судової системи. Але є й проблеми іншого характеру — залучення інвестицій, імідж України. На судовій реформі наголошують усі міжнародні партнери України, і нам треба її зробити», — зазначив Президент.

Було погоджено, що найближчим часом збереться Комісія з питань правової реформи при Президентові України. Крім того, учасники наради обговорили законопроект про Вищу раду правосуддя та питання відбору Вищої кваліфікаційної комісії суддів, запуск Суду інтелектуальної власності, який має стати майданчиком для впровадження повноцінного електронного судочинства на базі Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Також, як повідомили в Офісі Президента, на нараді детально обговорили запровадження інституту суду присяжних. «Цією законодавчою ініціативою ми насамперед турбуємося про справедливість через залучення людей до правосуддя. Такий суд присяжних підвищує довіру суспільства загалом до судової гілки влади, реформування якої без суду присяжних неможливе», — наголосив Володимир Зеленський.