Сарненський міський голова Руслан Серпенінов (на знімку) як людина виважена ретельно підбирав старост у всі старостинські округи. Адже від цього значною мірою залежить, чи успішно розвиватиметься громада загалом. Зрештою, він подав на розгляд сесії кандидатури старост, які були схвалені депутатами.

До речі, Сарненська міська територіальна громада — одна з найчисленніших на Рівненщині, відтак тут виправдане створення одинадцяти старостинських округів. Тому роботи у Сарненського міського голови та його команди вистачає. І старости допомагатимуть розв’язувати проблеми на місцях.

Ремчицький старостинський округ очолив Леонід Долід, який в органах місцевого самоврядування працює з 14 квітня 1998-го. Саме тоді його вперше обрали Ремчицьким сільським головою, на цій посаді він працював п’ять скликань. Тож робота для Леоніда Володимировича не нова.

— У сіл нашого старостинського округу (а сюди входять Ремчиці, Тріскіні, Яринівка, Копище з населенням 3,5 тисячі осіб — вони так само входили у колишню сільраду.
Авт.) більше шансів для розвитку у складі Сарненської міської територіальної громади, — розмірковує Леонід Долід, який вважає, що варто поступитися своїм его заради інтересів громади.

До речі, у роботі старості допомагатимуть діловод, землевпорядник, державний реєстратор, який виконуватиме функції, притаманні ЦНАПу, соціальний працівник, який прийматиме документи на призначення соцдопомог, субсидій тощо. Людям не потрібно буде їхати, щоб отримати ці послуги, у місто Сарни за 12 кілометрів.

Так само всі ці послуги віднині надаватимуть і у великому багатодітному селі Цепцевичі (проживає три тисячі осіб). Тут до децентралізації не було своєї сільради, село входило до складу Тутовицької сільської ради. Тепер Цепцевицьким старостинським округом, куди, крім Цепцевич, входить ще й село Висове, опікуватиметься староста Лариса Губеня. Нині спішно підшукують приміщення для розміщення працівників старостату, а поки що працюють в орендованому. Серед завдань старости — організувати навчання дітей в одну зміну, чому сприятиме своєчасне завершення будівництва школи у цьому селі. Бо діти нині навчаються у три зміни.

Досвід роботи в органах місцевого самоврядування мають також старости: Городецький — Ірина Басик, Великовербчанський — Олена Гольонко, Костянтинівський — Роман Боровик. А ті, хто його не має, набудуть — було б лише бажання.