Громада сама не спроможна вирішити цю проблему, а тому б’є на сполох. Бо, як каже депутат Рівненської обласної ради Андрій Пехотін, який детально вивчав і знає цю проблему, діти справді навчаються у поганих умовах в обох селах. Треба негайно вирішувати цю проблему, бо від неї нікуди не дінешся: наступного року в обох школах не буде де розмістити першокласників, не кажучи вже про умови, які передбачає для них Нова українська школа. «Перш ніж впроваджувати реформу, потрібно створити належні умови для дітей», — вважає депутат Рівненської обласної ради Андрій Пехотін (на знімку).

Конкретно по Вирах, що у Сарненському районі. Село багатодітне. Через тісноту і погані умови батьки не раз у різний спосіб намагались привернути увагу влади до проблеми. Час від часу вони не пускали дітей до школи, починались акції протесту з лютого 2019-го. І у них для цього були всі підстави: школа не тільки стара (один з корпусів побудований 1935 року, у ньому грибок), та ще й тісна: замість 220 тут навчається 614 дітей, до того ж не тільки із Вирів, а й із сусіднього Гранітного. Десятирічним обіцянкам влади побудувати нову школу батьки вже не вірять, тож у такий спосіб намагались привернути увагу до проблеми.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль відреагував — побував у Вирах, спілкувався з громадою. Люди повірили керівнику, пустили дітей до школи.

Тоді у Рівненській ОДА відбулося два засідання робочої групи з числа відповідальних за сферу будівництва працівників ОДА, голови Сарненської РДА Олексія Кохана, тодішнього голови Вирівської ОТГ Володимира Жука, представників громади — батьків учнів.

На першому засіданні запропонували кілька варіантів розв’язання проблеми. Перший: добудова школи за вже існуючим проектом школи, який пройшов експертизу, плюс використання одного з нинішніх приміщень, побудованого у 80-ті роки під початкові класи. Другий: громаді запропонували кілька проектів школи, а вона мала вирішити, який їй підходить.

10 березня 2020 року на черговому засіданні робочої групи в Рівненській ОДА владі передали рішення громади — прийняти перший варіант, тобто почати будувати школу за проектом, який пройшов експертизу. Мали розпочатися тендерні процедури щодо визначення того, хто будуватиме об’єкт у Вирах. А 11 березня відбулась позачергова сесія Вирівської сільської ради, на якій депутати прийняли рішення виділити 20 тисяч гривень на початок будівництва (громада небагата).

Усе це історія боротьби громади за нову школу, за нормальні умови для навчання. Тим паче, що це гарантовано Законом України «Про загальну середню освіту» та новим санітарним Регламентом, який був прийнятий у січні цього року.

Але за цей час будівництво не розпочато. Щоправда, передали під класи частину приміщень сільського Будинку культури, де є дві класні кімнати, в яких навчаються діти чотирьох класів у дві зміни, тобто у пристосованих умовах. Оскільки у школі немає ні спортивної, ні актової зали, всі заняття з фізвиховання проходять теж у Будинку культури або на вулиці, в залежності від погоди. Їдальня теж у пристосованому приміщенні, аварійному, дітей годують почергово на перервах...

На 1 вересня, за прогнозами, першокласників не буде де розмістити згідно з вимогами Нової української школи.

Батьки невдоволені таким зволіканням. Звертаються в різні інстанції, до депутатів усіх рівнів, але поки що справа не зрушила з місця. Тож людям увірвався терпець — вони збираються 11 березня пікетувати сесію Рівненської обласної ради, вимагаючи елементарного — нормальних умов для навчання дітей, що, кажуть, гарантоване Конституцією України. До них можуть приєднатися і батьки із сусіднього села Чабель.

Депутат Рівненської обласної ради Андрій Пехотін, до якого звернулися по допомогу батьки із сіл Вири та Чабель, вважає їх вимоги цілком справедливими.

Фото надано автором.