Особливо це боляче фінансово може вдарити по малих громадах, які змушені будуть вишукувати кошти на утримання такого апарату, тоді як дірок у кожній громаді ой як багато. Тобто, не враховуючи думки громади, нав’язують зверху роздування штатів.

Голови таких маленьких громад справедливо зауважують, що могли б краще збільшити штати комунальних підприємств, у яких завжди багато роботи. А замість того, мусять збільшувати штат посадовців. Хоча з роботою досі прекрасно справлялися головні бухгалтери (фінансові питання), обов’язки по цивільному захисту населення були покладені на заступників голів. При громадах були соціальні працівники, фахівці у справах дітей.

«То де ж та самостійність, яку гарантували при децентралізації?» — справедливо запитують через нашу газету у законодавців голови малих територіальних громад Рівненщини, які хочуть порушити це питання на Координаційній раді при голові Рівненської обласної ради, щоб у такий спосіб донести цю проблему до законодавців. «І не лише донести, а й дочекатись реагування», — уточнюють сільські голови маленьких громад.