Метою курсу є навчання за спеціальністю та отримання базового кваліфікаційного рівня. Курс майже двомісячний та передбачає теоретичну і спеціальну фізичну підготовку. Друга половина навчання складається здебільшого з практичного виконання вправ і водолазних спусків.

Розпочинається навчання з опанування навичок володіння водолазним спорядженням в умовах басейну. В подальшому вправи виконуються на відкритій воді, де відпрацьовують командні дії у складі водолазного підрозділу на водолазній станції. Зокрема, водолази виконують різні завдання під водою, а саме: орієнтування, робота з ручним водолазним інструментом, обстеження морської ділянки порту, пошук вибухонебезпечних предметів тощо. Обов’язково курсанти навчаються надавати допомогу під водою у разі виходу з ладу власного водолазного спорядження чи спорядження іншого військовослужбовця. Мінімальна кількість тренувань під водою під час навчання в школі становить не менш як 650 хвилин, з яких 500 хвилин курсанти проводять на глибинах до 25 метрів і 100 хвилин на 25—30 метрах глибини.

— Після виходу з окупованого Криму водолазна справа у Військово-Морських силах фактично відновлювалася з нуля. Але це дало нам можливість не тільки стати кращими, ніж ми були, а й переглянути наново деякі принципи нашої роботи, ширше впровадити в повсякденній діяльності стандарти Північноатлантичного альянсу, — зазначив начальник Водолазної школи ВМС ЗС України капітан 1 рангу Сергій Титаренко.

Після закінчення курсу навчання випускники Водолазної школи отримують рівень професійної підготовки, який надає їм можливість працювати за відповідним фахом у складі національного флоту, а також в інших силових та споріднених відомствах України.

Служба зв’язків з громадськістю ВМС ЗСУ.