Євген Білоусов, керівник Донецької обласної прокуратури.

Кримінальних проваджень збільшилося на 12 тисяч

— Євгене Олександровичу, якою є загальна криміногенна ситуація у Донецькій області?

— Упродовж 2020 року за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури завершено 50 920 кримінальних проваджень. Це на 12 тисяч проваджень більше, ніж нами розслідувалось у 2019 році. З них до суду скеровано 10 515 кримінальних проваджень, що на понад 2 тисячі більше порівняно з попереднім роком.

— Якими є пріоритетні напрями роботи прокуратури?

— По-перше, це боротьба з організованою злочинністю, й показники роботи за цим напрямом нам вдалося за минулий рік значно покращити. Так, упродовж року на Донеччині була знешкоджена 21 організована злочинна група проти 11 у 2019 році. До складу цих груп входили 92 особи, які вчинили 161 кримінальне правопорушення.

— Чи зберігає актуальність проблеми боротьби з наркозлочинністю?

— Питання протидії наркозлочинності, на жаль, зберігає свою актуальність. У 2020 році до суду нами скеровано 108 обвинувальних актів у сфері незаконного збуту наркотичних засобів та психотропних речовин, що на 38 більше, ніж у 2019 році.

Так, за процесуального керівництва обласної прокуратури минулого року викрито організовану групу у складі 5 осіб, які здійснювали збут на території міста Маріуполя наркотичного засобу — опію ацетильованого. У подальшому трьох із затриманих заарештували, а ще двоє внесли заставу в сумі 105 тисяч гривень та 2,8 млн гривень. Нині обвинувальний акт стосовно усіх п’ятьох правопорушників скеровано до суду, судовий розгляд триває.

— Якими є результати роботи за іншими напрямами?

У сфері незаконної порубки лісу впродовж 2020 року до суду спрямовано 41 обвинувальний акт, що на 35 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року. Ще чотири обвинувальні акти спрямовані до суду у сфері незаконного видобування надр.

У сфері боротьби з незаконним гральним бізнесом за минулий рік правоохоронцями Донеччини створено 46 мобільних груп, які виявили 229 гральних закладів, які діяли на території області. Вилучено 691 одиницю грального обладнання, 623 одиниці комп’ютерної техніки і 32 одиниці іншого грального обладнання.

Так, у березні 2020 року нами скеровано до суду кримінальне провадження стосовно осіб, які займалися незаконним гральним бізнесом. Під час обшуків у семи підпільних залах із гральними автоматами у містах Покровську, Волновасі, Вугледарі, Краматорську, Слов’янську та Лимані виявлено та вилучено 84 системні блоки, 15 терміналів прийому ставок, 2 відеореєстратори, 15 карт пам’яті.

Щодо боротьби із порушеннями податкового законодавства, то 2020 року нами скеровано до суду 27 кримінальних проваджень зазначеної категорії. Як приклад, у червні до Приморського районного суду міста Маріуполя скеровано обвинувальний акт стосовно директора приватного підприємства, який шляхом декларування безтоварних операцій із придбання зернових культур та транспортних послуг ухилився від сплати податків на суму понад 10 млн гривень.

Щодо захисту прав дітей, то у 2020 році органи обласної прокуратури спрямували до суду 69 позовних заяв у сфері захисту прав дітей на суму майже 172 млн гривень. Судами розглянуто та задоволено 44 позови на загальну суму 11 млн гривень.

Добровільно виконано вимоги прокурорів та відшкодовано за закритими справами 30 млн гривень.

Упродовж минулого року досудове розслідування здійснювалося у 503 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, у них йшлося про 229 злочинів, вчинених підлітками, та 274 злочини стосовно дітей. Підтримано публічне обвинувачення у 150 кримінальних провадженнях зазначеної категорії, у яких 2020 року винесені остаточні судові рішення.
Гострою для Донеччини залишається й проблема нелегального обігу зброї та боєприпасів. У 2020 році із незаконного обігу вилучено 58 одиниць вогнепальної зброї, зокрема один кулемет, вісім автоматів, 21 пістолет, 17 гвинтівок, 702 гранати, 2,5 тисячі інших боєприпасів, 37,5 тисячі набоїв різного калібру. Одразу зазначу, що про досягнення реальних результатів на вказаному напрямі роботи говорити ще зарано з огляду на проведення на території Донецької області Операції об’єднаних сил. Тому на початку року з метою активізації вказаної роботи мною було проведено спільну нараду керівників правоохоронних органів Донеччини, на якій визначено конкретні заходи, які необхідно вжити. Сподіваюся, що результати будуть найближчим часом.

Триває робота з фіксації злочинів і збору доказової бази збройної агресії РФ

— Євгене Олександровичу, в Донецькій обласній прокуратурі діє спеціальне управління, яке займається розслідуванням злочинів, пов’язаних із російською агресією, та отриманням якісних доказів, що можна використовувати в міжнародних інституціях. Якими є результати цієї роботи? Скільки на цей час налічується справ, пов’язаних саме з російською агресією на Донбасі?

— Враховуючи те, що Донеччина перебуває у зоні проведення Операції об’єднаних сил, обласною прокуратурою проводиться активна щоденна робота з фіксації злочинів і збору доказової бази збройної агресії РФ. За минулий рік нами зареєстровано 136 кримінальних проваджень за ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни). Загалом це факти примусової паспортизації, націоналізації, порушення екологічної рівноваги на тимчасово окупованій території, жорстокого поводження з полоненими, обстрілів цивільного населення.

Крім того, скеровано до суду 66 обвинувальних актів за фактами участі у терористичних організаціях і фінансуванні тероризму.

Нами заочно повідомлено про підозру головному кату підпільної в’язниці «Ізоляція» за фактом порушення законів і звичаїв війни. Із 2014-го 36-річний учасник незаконного воєнізованого формування «МДБ», що повністю контролюється Російською Федерацією, у приміщенні колишнього заводу ізоляційних матеріалів, де бойовики облаштували катувальну базу, силоміць утримував цивільних осіб, полонених військовослужбовців Збройних Сил України та інших формувань, задіяних у проведенні АТО/ООС. На території «Ізоляції» зловмисник разом із іншими особами катував полонених електричними струмом, бив їх, тримав у нелюдських умовах без їжі та води, а також примушував до важкої праці.

До речі, вже на початку цього року заочно повідомлено про підозру його спільнику — 42-річному конвоїру. Нині триває збір доказів у вказаному кримінальному провадженні. Вже встановлено та допитано 36 потерпілих.
Користуючись нагодою, звертаюся до наших громадян. Якщо ви володієте інформацією про умови тримання у цій в’язниці, про правопорушників, які здійснювали керівництво та працювали там, повідомляйте про вказані факти обласну прокуратуру або органи поліції. Матеріали також можна надсилати на адресу Донецької обласної прокуратури: місто Маріуполь, вул. Університетська, 6. Уся надана громадянами інформація є абсолютно конфіденційною та оприлюдненню не підлягає.

Крім того, нами завершено досудове розслідування стосовно учасника «групи Безлера», який брав участь у допитах українських військовополонених та цивільних заручників, здійснюючи відеофіксацію цих допитів. Він змушував військовополонених прибирати кімнати від слідів катувань та застосовував щодо них психологічне насильство, спричиняючи потерпілим моральне страждання.

Нами також продовжується послідовна боротьба зі зловмисниками, які намагаються вчиняти диверсії та терористичні акти на території Донецької області.

Завершено досудове розслідування й стосовно мешканця міста Мирнограда, який намагався вчинити терористичний акт на об’єкті критичної інфраструктури, а саме на підстанції розподілу електроенергії «Красноармійськ».

Хочу також зазначити, що у 2020 році за процесуального керівництва обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність, пов’язану з організаційним сприянням діяльності терористичної організації «ДНР». Із 2017 року представники незаконних збройних формувань Російської Федерації у псевдопатріотичних клубах та військових таборах готують дівчат і хлопців віком від 10 до 17 років до участі у бойових діях. Бойовики навчають підлітків стріляти з великокаліберної зброї та автоматів Калашникова. Вони викривляють суть подій, що відбуваються, та вкладають у свідомість дітей вороже ставлення до України. За даними правоохоронців, із початку збройного конфлікту на Донеччині учасниками незаконних збройних формувань РФ у протиправну діяльність втягнуто понад 100 дітей.

Також минулого року за публічного обвинувачення органів прокуратури Донецької області судами постановлено 110 обвинувальних вироків за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Як мінімізувати корупційні ризики

— Якими є здобутки обласної прокуратури у протидії корупції та правопорушенням, скоєним посадовими особами?

— Упродовж 2020 року нами до суду скеровано 109 обвинувальних актів щодо фактів корупції, і це на 23 кримінальні провадження більше порівняно з 2019 роком. Так, у травні 2020 року ми скерували до суду обвинувальний акт стосовно директора товариства, який шляхом умисного внесення неправдивих відомостей про вартість будівельних робіт заволодів бюджетними коштами на суму понад 1,7 млн гривень.

Крім того, нами затримано двох посадових осіб Донецької обласної спілки споживчих товариств під час одержання ними неправомірної вигоди у сумі 100 тисяч гривень і 85 тисяч доларів за обіцянку продажу нерухомості за заниженою вартістю.

Окремо зупинюся на корупційних злочинах, скоєних працівниками поліції. Упродовж минулого року за процесуального керівництва прокуратури до суду направлено 12 кримінальних проваджень щодо вчинення співробітниками поліції злочинів із ознаками корупції.

Щодо правопорушень, скоєних працівниками правоохоронних органів Донеччини: у 2020 році за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури до суду скеровано 62 обвинувальні акти, слідство в яких проводилося слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань. Із них 11 кримінальних проваджень — за фактами скарг на катування та інше жорстоке поводження з людьми працівниками правоохоронних органів.

Так, у травні 2020 року ми скерували до суду обвинувальний акт за фактом вимагання двома працівниками Краматорського відділу поліції неправомірної вигоди від місцевого мешканця у сумі 45 тисяч гривень за непритягнення його до кримінальної відповідальності.

— А якими є результати представництва інтересів держави в суді?

— Органами прокуратури в 2020 році значно активізовано роботу на цьому напрямі та заявлено позовів і заяв на суму понад 900 млн гривень, що порівняно з попереднім роком на 215 млн гривень більше. Судами задоволено позовів і заяв на суму 396 млн гривень. Водночас в інтересах держави попереджено вибуття майна та коштів на суму 21 млн гривень.

Виконано судових рішень на суму 166 млн гривень. Відсоток реального виконання становив 66.

Із питань земельних правовідносин першочергову увагу приділено поверненню ціннісних земель зон рекреації міста Святогірська та Білосарайської коси. Зокрема, судом задоволено два позови обласної прокуратури щодо повернення земельних ділянок площею 1,3 га та 1 га загальною вартістю 225 млн гривень, виділених для будівництва житлового комплексу в місті Святогірськ.

— На яких пріоритетних напрямах буде зосереджена робота Донецької обласної прокуратури найближчим часом? Які завдання ви вважаєте головними для себе і своїх підлеглих?

— Щодо пріоритетів, то це — зменшення рівня злочинності на території області, боротьба з організованою злочинністю, корупцією, нецільовим витрачанням бюджетних коштів, адже на відновлення інфраструктури Донбасу виділяються колосальні кошти. Цілі поставлено, можливості є, тож — до роботи.