Плідною стала зустріч з представниками бізнесу, де не лише обговорили нагальні економічні проблеми, а й почули відповіді про можливі шляхи їх розв’язання.

У круглому столі, присвяченому цій тематиці, взяли участь народні депутати, керівники області та представники регіональних бізнес-асоціацій і об’єднань великого бізнесу.

Знайомлячи з інвестиційними можливостями краю, голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій зазначив, що в області розвинуте підприємництво, є великий промисловий потенціал, власні енергоресурси, розвинена транспортна інфраструктура. Уже кілька років поспіль область посідає лідируючі позиції в аграрному секторі держави. Все це створює добре підґрунтя для розвитку економіки та бізнесу. Однак і проблем вистачає. Розв’язувати їх намагаються всі разом. Так, нещодавно в адміністрації провели зустріч із народними обранцями, що представляють Хмельниччину в парламенті, де були озвучені ті питання, які потребують підтримки народних депутатів.

— Добре, що приймається багато хороших законодавчих ініціатив, які сприяють роботі великих інвесторів, допомагають їм долати бюрократичні та інші перепони. Ми розуміємо, що влада на місцях є своєрідним містком між бізнесом і центральною владою, і вона має знайти той баланс інтересів, що, з одного боку, підтримає бізнес, а з іншого — дасть можливість утримувати соціальну сферу, — сказав керівник ОДА.

Цю думку підтримала й голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк. За її словами, сьогодні у шістдесятьох територіальних громадах бюджет наповнює саме бізнес, який там працює. Він має хороші позиції в агропромисловому секторі, енергетичній галузі, харчовій та легкій промисловості й активно долучається до розвитку регіону.

— Але важливо, щоб ми разом із представниками парламенту обговорили план дій, як нам врегулювати податкову систему, як збільшувати експорт і виробництво нашої продукції, і головне — як усе це вдосконалити на законодавчому рівні, — сказала Віолета Лабазюк. — Висловлені за круглим столом пропозиції сприятимуть консолідації спільних зусиль для розбудови області, активній та результативній співпраці з народними депутатами, усіма структурами законодавчої та виконавчої влади.
Дмитро Разумков на це зауважив, що Верховна Рада відкрита для співпраці і з місцевою владою, і з представниками бізнесу, однак для впровадження реформ державі важливо відчувати підтримку бізнесу, а бізнесу важливо працювати, отримуючи підтримку від держави.

Як приклад голова парламенту назвав низку законопроектів, що спрямовані на підтримку підприємництва: «Є такі, що допомагали малому, середньому, великому бізнесу на початку коронавірусної кризи. Зараз ми намагаємось вибудовувати співпрацю і з місцевою владою, і з представниками бізнесу, тому що чесний бізнес — це податки в державу та можливості для влади рухатися вперед».

Загалом лейтмотивом цієї зустрічі стала теза, що державі важливо відчувати підтримку бізнесу, а бізнесу важливо працювати, отримуючи підтримку від держави. Тому обидві сторони висловили готовність плідно працювати на цьому шляху.

Про необхідність тісної співпраці йшлося і під час зустрічі Дмитра Разумкова із ректорами вищих навчальних закладів Хмельниччини та головами студентських рад. Вона відбулася на базі Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова (на знімку).

Її учасники говорили як про загальні завдання, які стоять перед освітянською галуззю країни, так і про конкретні проблеми, що постають перед колективами студентів та викладачів. Приміром, область гостро відчуває відплив дипломованих фахівців, оскільки після закінчення вишів молодь виїздить за кордон у пошуках роботи. Тому і пролунало прохання до народних депутатів на законодавчому рівні посприяти забезпеченню випускників вишів першим робочим місцем.

З-поміж іншого було порушено питання процедури акредитації вищих навчальних закладів, висловлювались побажання щодо прискорення ухвалення закону України «Про професійно-технічну освіту», а також покращення матеріально-технічної бази закладів профтехосвіти. А ще учасники дискусії зауважили, що розмір студентських стипендій залишається дуже низьким, щоб забезпечити можливість молоді навчатись, розвиватись духовно і фізично.

Студенти говорили також про важливість студентського самоврядування, створення асоціацій студентської молоді, їх можливість впливати на освітні процеси.
Швидко розв’язати всі згадані проблеми на державному рівні — непросте завдання. Однак Дмитро Разумков зауважив, що саме вищі навчальні заклади формують основу, на якій базується майбутнє України, і законодавчі ініціативи будуть спрямовані на їхню підтримку.

А ще він нагадав, що Верховна Рада запровадила премії для випускників шкіл, які найуспішніше складуть зовнішнє незалежне оцінювання. Сто тисяч гривень премії зможуть отримати 30 випускників з найкращими результатами ЗНО. Це має стати добрим стимулом для навчання.

Підсумовуючи зустріч, Голова Верховної Ради запропонував усі пропозиції, що пролунали, спрямувати до профільному комітету, щоб у майбутньому вони були враховані під час прийняття освітніх законопроектів.

Хмельницький.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua