Під час засідання було затверджено Стратегію деокупації та реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, розглянуто питання державного оборонного замовлення на 2021 рік, націоналізації АТ «Мотор Січ», продовження дії санкцій щодо двох банків з російським капіталом («Сбєрбанк» і «Промінвестбанк»), заслухано інформацію Офісу Генпрокурора щодо розслідування спільно з СБУ та МВС справ про державну зраду, дезертирство, терористичну діяльність та порушення присяги.

 

Секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи під час брифінгу затвердження Стратегії деокупації та реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополя, повідомив, що це буде відкритий документ, із яким можна буде ознайомитися найближчим часом. Стратегія деокупації також матиме офіційний переклад англійською мовою, який буде надано усім нашим партнерам.

За його словами, робота над документом тривала понад рік із залученням представників багатьох інституцій, зокрема, Меджлісу кримськотатарського народу. «Це перший фундаментальний документ з часів окупації Кримського півострова Російською Федерацією, який дає чіткий дороговказ, у який спосіб ми будемо рухатися у питаннях деокупації Криму», — заявив секретар РНБО.

У цьому контексті О. Данілов нагадав, що 16 травня 2008 року РНБО ухвалила рішення (його було введено у дію Указом Президента України 20 травня 2008 року, № 463), яким уряду доручалося у двомісячний термін підготувати та внести до парламенту законопроект щодо припинення із 2017 року дії міжнародних договорів про тимчасове перебування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації.

«Цей законопроект із не відомих нам причин не був розроблений. Ми вважаємо, що це була перша цеглина, з якої почалося руйнування усієї системи нашої безпеки. Це призвело до того, що у 2010 році з’явилися так звані Харківські угоди, які у безпрецедентно короткий проміжок часу — через чотири дні після підписання, були ратифіковані Верховною Радою», — сказав О. Данілов, констатувавши, що «ланцюжок зради» почався не з 2014-го, а з 2010 року. «Без підтримки народних депутатів, які своїм голосуванням ратифікували Харківські угоди, фактично відчинивши двері військовому вторгненню, не могли б відбутися спроба анексії Криму та тимчасова окупація окремих районів Донецької і Луганської областей», — зауважив він, підкресливши, що за такі дії має настати не тільки політична, а й кримінальна відповідальність. У зв’язку з цим Службі безпеки України доручено з’ясувати, в який спосіб 236 депутатів голосували за Харківські угоди. «Якщо СБУ вважатиме за необхідне, вона має порушити щодо відповідних осіб провадження за 111-ю статтею Кримінального кодексу «Державна зрада», — заявив секретар РНБО.

Інформуючи про створення Центру протидії дезінформації, О. Данілов повідомив, що він розташовуватиметься у ситуаційному центрі РНБО на вулиці Банковій та почне працювати з наступного вівторка у щоденному режимі 24 на 7. «Це буде окремий центр, побудований за таким само принципом, як Національний координаційний центр кібербезпеки РНБО та Комітет з питань розвідки, який працює при апараті РНБО. У Центру протидії дезінформації буде окремий керівник, який призначатиметься указом Президента», — сказав він, додавши, що до роботи центру будуть залучені представники розвідувальної спільноти, відповідні міністерства та відомства, що дозволить дати відсіч дезінформації, яку поширює Російська Федерація.

Також було проаналізовано виконання рішення РНБО від 1 березня 2018 року «Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів держави у сфері авіабудування». За наслідками розгляду цього питання вирішено, що підприємство «Мотор Січ» у законний, конституційний спосіб найближчим часом буде повернуто у державну власність. «Підприємства ОПК, які дивним чином опинилися в приватних руках, на сьогодні кожне буде розглядатися окремо. І якщо підприємство є для нас стратегічно важливим, у законний спосіб ми будемо це робити з рештою підприємств. А ті люди, які вкладали гроші, інвестували у ці підприємства, обов’язково отримуватимуть відповідну компенсацію. Це робиться для національної безпеки нашої країни», — наголосив  О. Данілов.

На наступному засіданні РНБО планує заслухати комплексний звіт голови Держслужби геології та надр України. За словами секретаря Радбезу, після розкриття інформації про власників вітчизняних надр  українці будуть дуже здивовані.